Zamořená zóna v Bělorusku „vyvrhla“ afghánské přistěhovalce

Minsk - V zakázané radiační zóně u běloruského města Gomel objevila policie tábor nelegálních afghánských přistěhovalců. Prostor zůstává silně zamořen od havárie elektrárny v Černobylu. Na místě fungoval takzvaný přepravní tábor - lidé odtamtud mířili dál do Polska a Německa. Podle vyšetřovatelů se na organizování tajného transportu uprchlíků podílelo několik místních obyvatel.

Afghánci se podle běloruských policistů usídlili v opuštěné vesnici, jedné z mnoha, které běloruské úřady po havárii z roku 1986 vyklidily.

Výbuch reaktoru znamenal pro Bělorusy opravdovou katastrofu

Černobylská katastrofa zasáhla Bělorusko silně, plných 70 procent zamořeného území se nachází právě v této zemi. Z ochranné zóny bylo po explozi černobylského reaktoru evakuováno přes 130 tisíc Bělorusů. Oblast Gomelu, kde se uprchlíci usídlili, patří i čtvrtstoletí po havárii k nejzamořenějším.

Havárie v Černobylu
Zdroj: ČTK/AP/Vladimir Repik

Zadržení Afghánci měli u sebe podrobné mapy a náboženskou literaturu, ale údajně i zbraně a narkotika.

V květnu oznámila běloruská policie zadržení skupiny Egypťanů, kteří se přes Bělorusko a Polsko chtěli dostat do západní Evropy. Údajně se přiznali, že měli v úmyslu provést v cílových zemích teroristické útoky.