Manévr s přesunem ISS se nepovedl

Moskva – Ruské řídicí středisko dnes mělo v plánu přesunout Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) na vyšší oběžnou dráhu, kde se má v budoucnu spojit s pilotovanou kosmickou lodí Sojuz. Podle informovaného zdroje agentury Interfax se ale operace plně nezdařila a ISS je na nižší než předpokládané dráze. Státní agentura ITAR-TASS naopak oznámila, že manévr proběhl úspěšně.

Na dráhu vyšší o sedm kilometrů měla ISS vynést evropská nákladní loď ATV-3, která je připojena k parkovacímu modulu Zvezda. Podle Interfaxu však motory pracovaly o 11 minut kratší dobu, než bylo stanoveno. ISS se v důsledku toho na určenou výšku kolem 414 kilometrů nad Zemí nedostala. Stanici se proto podařilo dopravit jen na dráhu o pět kilometrů vyšší oproti té dosavadní. Podle moskevského rozhlasu se manévr uskutečnil mimo viditelnost ruských radarů. Příčiny nepovedené operace se zjišťují a korekce oběžné dráhy má proběhnout v pátek. 

Podle ITAR-TASS se ale ISS dostala o 7,7 kilometru výš, tedy na nově stanovenou oběžnou dráhu. Operace proběhla v automatickém režimu a podle mluvčího kosmické agentury Roskosmos Alexeje Kuzněcova se tak stalo podle plánu.

Na ISS jsou nyní ruští kosmonauti Gennadij Padalka, Sergej Revin a Jurij Malenčenko, američtí austronauti Joseph Acaba a Sunita Williamsová a Japonec Akihiko Hošide. Padalka, Revin a Hošide mají ISS opustit 17. září, příští posádka má přiletět 15. října.