Po požití alkoholu zemřeli v Polsku dva lidé

Kielce – Aféra s otravami po požití alkoholických nápojů už zasáhla i Polsko. V Kielcích na jihovýchodě Polska v minulých dnech zemřeli dva lidé poté, co pili alkohol neznámého původu. Informuje o tom rozhlas Radio Plus Kielce. Zatím se neprokázalo, že by tyto případy nějak souvisely s událostmi v Česku. Na otravu metylalkoholem v Česku zemřelo už 7 lidí, další jsou v nemocnicích v kritickém stavu. Původ podezřelého alkoholu je zatím neznámý.

Kriminalisté z Kielců zaznamenali v posledních dnech hned dvě úmrtí, které zřejmě způsobil podezřelý alkohol. Informoval o tom policejní mluvčí Grzegorz Dudek. Koncem srpna v Kielcích manželé požili alkohol neznámého původu. Osmapadesátiletý muž si dal několik sklenic, jeho 57letá žena tekutiny vypila méně. Muž zemřel, žena oslepla a nyní je v nemocnici.

Na začátku září pak policisté v Kielcích zaznamenali druhou otravu alkoholem. Pětapadesátiletá žena zemřela dva dny poté, co vypila podezřelý alkohol. Polští policisté zajistili vzorky, domnívají se, že v obou případech šlo o alkohol ze stejného zdroje. „Zda mají tyto případy nějakou souvislost s Českem, to se zatím vyšetřuje, není to příliš pravděpodobné,“ poznamenal zpravodaj ČT v Polsku Josef Pazderka.

Případ podle místního rozhlasu vyšetřuje kielecká policie pod dohledem státního zastupitelství. Vyšetřovatelé se obrátili s naléhavou prosbou na veřejnost, aby upustila od konzumace alkoholických nápojů z neznámých zdrojů. Obyvatelé Kielců mají policistům sdělit veškeré informace, které by mohly vést k odhalení pachatelů.

ČR a Polsko se domluvily na koordinaci hygienických kontrol, informoval o tom mluvčí českého ministerstva zdravotnictví. Na Slovensku zatím podobný případ nezaznamenali, ovšem i tak jsou slovenské úřady obezřetné a kontrolují stánky, obchody, benzinové pumpy a místa, kde se prodává rozlévaný alkohol.

„V případě podezření můžeme nařídit zákaz prodeje a vzorky se podrobí analýze,“ řekl Jaroslav Remža z veterinární a potravinové správy. 

Kontroloři se zaměřují především na výrobky Likérky Drak. Barely s lihem s etiketou tohoto výrobce zabavila v pondělí česká policie. Likérka tvrdí, že její alkohol je v pořádku a zabavené barely jsou prý padělky.