První čínská letadlová loď nese stopy sovětských časů

Peking - Ambice Pekingu stát se asijskou námořní velmocí rostou. Čína nyní zařadila do služby armády svou první letadlovou loď. Plavidlo ovšem zatím nenese žádný akceschopný letoun. Peking získal 300metrové plavidlo úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení. První testy letadlové lodi na moři se uskutečnily v srpnu 2011. Odborníci předpokládají, že Čína už v tajnosti zahájila program na stavbu jedné či dvou dalších letadlových lodí, které by měly být spuštěny na vodu po roce 2015.

„Dnes ráno byla první čínská letadlová loď Liao-ning oficiálně uvedena do aktivní služby,“ sdělilo ve stručném prohlášení na svých webových stránkách čínské ministerstvo obrany. Ministerstvo tím zároveň odhalilo, že plavidlo bylo pokřtěno podle provincie na severovýchodě Číny, kde byla loď renovována a poprvé při testech spuštěna v přístavu Ta-lien na vodu. V témže přístavu se za účasti nejvyšších vůdců země rovněž odehrál ceremoniál předání plavidla námořnictvu.
   
V Čínské lidové osvobozenecké armádě, která je nejpočetnější ozbrojenou složkou na světě, bude plavidlo „hrát důležitou roli při obraně suverenity státu“, konstatuje se rovněž v komuniké. Letadlová loď umožní Číně „výrazně zvýšit bojovou kapacitu svého námořnictva na moderní úroveň a obecně zlepšit její obranné schopnosti“, dodalo ministerstvo. Pomáhat má loď i „při přírodních neštěstích a dalších netradičních hrozbách“. 

První čínská letadlová loď Liao-ning
Zdroj: ČT24/ISIFA

Letadlová loď je především symbolem

Nezávislí experti jsou ale přesvědčeni, že potrvá ještě několik let, než Peking dokáže startovat a přistávat na moři s letouny. Postavit vhodný letoun a vycvičit piloty k přistávání za nepříznivého počasí na pohybující se palubě je náročný úkol, stejně jako vytvořit plně funkční operační skupinu s letadlovou lodí a doprovodnými plavidly. „Bez ohledu na praktické uplatnění má ale letadlová loď pro čínské politické a vojenské vůdce obrovský symbolický význam jako důkaz vzestupu země,“ uvedl americký specialista na čínské námořnictvo Andrew S. Erickson.

Podle agentury Reuters může dnešní oznámení Pekingu o zařazení první letadlové lodi do služby souviset i se snahou o posílení vlastenecké jednoty před blížícím se sjezdem čínské komunistické strany, na němž se očekává generační výměna stranických vůdců.

Brána Nebeského klidu
Zdroj: ČT24/Hana Brádková

Napětí v západním Tichomoří stoupá
   
Čína v minulosti opakovaně ujišťovala, že nová letadlová loď nepředstavuje pro sousedy Číny žádnou hrozbu a že bude využívána především k cvičným a výzkumným účelům pro budování dalších letadlových lodí. Námořní ambice Pekingu nicméně vyvolávají v západním Tichomoří stále větší znepokojení. Několik nevyřešených územních sporů udržuje chronické napětí mezi Čínou a jejími sousedy, především Japonskem, ale také Vietnamem, Jižní Koreou a Filipínami.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)