Romney se distancoval od názoru dalšího republikána na potraty

Washington - Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney se distancoval od výroků republikánského uchazeče o Senát Richarda Mourdocka, podle něhož je Boží vůlí, i když je život počat při znásilnění. Jedinou výjimkou, kdy by souhlasil s potratem, je podle Mourdocka ohrožení života matky. „I když život začne v hrozné situaci znásilnění, je to něco, co Bůh zamýšlel,“ řekl v televizní debatě Mourdock, který kandiduje za stát Indiana.

Mourdock je oblíbencem radikálního hnutí Tea Party a v republikánských primárkách porazil dlouholetého umírněného senátora Richarda Lugara. V jinak spolehlivě republikánské Indianě je souboj o senátorské křeslo nyní vyrovnaný, když podle posledního průzkumu vede o dva procentní body demokrat Joe Donnelly. Ten Mourdocka za jeho výrok kritizoval.

Otázka potratů rozděluje americkou politickou scénu. Většina republikánských politiků je proti umělému přerušení těhotenství, včetně Romneyho, který by udělal výjimku jen v případě znásilnění, incestu a ohrožení života matky. Chce revidovat rozhodnutí nejvyššího soudu z roku 1973 legalizující v USA potraty a chce, aby o legálnosti interrupcí rozhodovaly jednotlivé státy. Demokratický prezident Barack Obama v kampani tvrdí, že Romney zastává v těchto záležitostech extrémní postoje. V pondělní debatě řekl, že by Romney chtěl vrátit Spojené státy v sociálních záležitostech do 50. let.

Ve státě Missouri byl jasným favoritem republikánský kandidát Todd Akin až do srpna, kdy řekl v televizním rozhovoru, že ženské tělo umí při skutečném znásilnění zabránit otěhotnění. Odsoudili ho demokraté i republikáni. Akin se omluvil, ale odmítl se vzdát kandidatury a nyní v průzkumech zaostává za demokratickou kandidátkou Claire McCaskillovou o šest procent.

Vydáno pod