Izrael a USA rozeštvávají muslimy, prohlásil Chameneí

Dubaj - Nejvyšší duchovní a politický vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí obvinil USA a Izrael z podněcování rozporů mezi muslimy s cílem podkopat „islámské revolty“ v blízkovýchodním regionu. „Svatou válku“ proti kolonialismu a sionismu se tyto státy snaží prezentovat jako slepý terorismus v ulicích, řekl Chameneí ve svém každoročním poselství k Íráncům, kteří se vydali na velkou muslimskou pouť do Saúdské Arábie.

„Zkorumpovaní Američané, NATO a sionističtí (izraelští) agenti se snaží přesměrovat přívalové hnutí muslimské mládeže do vzájemné konfrontace ve jménu islámu. Pokoušejí se proměnit svatou válku proti kolonialismu a sionismu v zaslepený terorismus v ulicích, aby tak muslimové navzájem prolévali svou krev,“ prohlásil íránský ajatolláh.

Oficiální představitelé šíitského Íránu často označují lidová povstání takzvaného arabského jara jako „islámské probuzení“. Tyto revolty v některých případech vynesly islamisty k moci, zatímco v jiných, především v Sýrii a v Bahrajnu, postavily proti sobě sunnity a šíity nebo alávity, tedy příslušníky odnože šíitského islámu.

Írán se řadí spolu s regionálním spojencem, syrským prezidentem Bašárem Asadem, a libanonským šíitským hnutím Hizballáh, do „osy odporu“ proti Izraeli. Zároveň popírá obvinění zaznívající z monarchií Perského zálivu, v nichž vládnou sunnité, podle nichž podporuje šíitská povstání v jejich zemích.

Nejvyšší íránský vůdce také zopakoval odmítavý postoj Teheránu k vnější intervenci v Sýrii a řekl, že jen Syřané mohou rozhodnout o své vlastní budoucnosti. Varoval rovněž, že syrský chaos může zachvátit i další země.