V Ochotském moři dál marně pátrají po lodi s nákladem zlaté rudy

Moskva - Ruští záchranáři zatím bezúspěšně pátrají po motorové nákladní lodi Amurskoje, která o víkendu zmizela při navigaci v rozbouřeném Ochotském moři severně od Sachalinu. Obavy o osud plavidla s devítičlennou posádkou zvýšila informace majitelů, že loď převážela náklad zlaté rudy za téměř čtvrt miliardy dolarů (zhruba 5,1 bilionu korun). Ruda pochází z dolů, jejichž spolumajitelem je český miliardář Petr Kellner.

Rádiové spojení bylo přerušeno v neděli ráno krátce poté, co loď vyslala nouzový signál u Šantarských ostrovů. Ropný tanker, který operoval nedaleko a přispěchal motorové lodi na pomoc, už plavidlo nenašel. Vrtulníky nasazeny být nemohly, protože v oblasti je prudký vítr a viditelnost snižuje nízká oblačnost. Původní informaci o tom, že na lodi je 11 lidí, později ruské úřady upřesnily. Státní příslušnost devíti členů posádky neoznámily.

Loď přepravovala 700 tun zlaté rudy ze sibiřského naleziště Avlajakan, kterou vlastní těžební společnosti Polimetall. Pětinový podíl firmy patří české skupině PPF finančníka Petra Kellnera, části firmy vlastní ruští miliardáři Alexandr Mamut a Alexandr Něsis.

Podle ruských úřadů loď vyplula z přístavu Kiran v Chabarovském kraji s nákladem zlaté rudy pro Amurský zpracovatelský kombinát. Záchranáři neztrácejí naději, že loď se podaří nalézt. Kapitán možná v obavě před bouří ukryl plavidlo v některém ze zálivů. Dosavadní pátrání, do něhož se zapojila další dvě plavidla, ale výsledky nepřineslo. Z množství 700 tun zlaté rudy, kterou Amurskoje přepravuje, lze podle dostupných údajů získat čtyři tuny čistého kovu v hodnotě 240 milionů dolarů.

Vydáno pod