Lavrov: Rusko dodává zbraně do Sýrie na základě starých smluv

Damašek – Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov připustil, že Rusko dodává do Sýrie zbraně. Ovšem nejsou prý určené na podporu režimu Bašára Asada, ale na obranu proti zahraničním hrozbám. V Sýrii se dál bojuje, těžké střety jsou hlášeny z Damašku a Aleppa. Sebevražedný atentátník u syrského města Hamá odpálil nálož v autě, zabil nejméně 50 vládních vojáků a příslušníků provládních milic. Útočník pocházel z řad islamistické skupiny An-Nusrá. Pumový útok je hlášen i z Damašku. Při útoku vládního letectva v severozápadní provincii Idlib zemřelo nejméně 20 povstaleckých bojovníků. Mezi oběťmi je údajně i velitel Idlibské brigády mučedníků.

Jen loni prodalo Rusko Sýrii zbraně za miliardu dolarů. A Moskva v tom stále pokračuje, plní tak podle ruského ministra zahraničí závazky ještě z dob SSSR. Lavrov tvrdí, že Rusko tím rozhodně neohrožuje mezinárodní právo. Řekl to v rozhovoru pro egyptský tisk. „Nestraníme ani jedné ze stran v syrském konfliktu. Pokud jde o rusko-syrskou technicko-vojenskou spolupráci, jejím cílem je podpořit obranyschopnost Sýrie proti vnějším politickým hrozbám, a ne podpořit Bašára Asada,“ řekl. 

„Byl to Sovětský svaz, kdo především vyzbrojil Sýrii, v současnosti se ale snažíme dokončit tyto závazky, které jsou spojeny především s dodávkou některých leteckých obranných systémů,“ připustil Lavrov. „Tento vojenský export je obranné povahy a není v konfliktu s mezinárodními úmluvami,“ dodal. 

Obvinil naopak některé státy, že vyzbrojují syrskou opozici a tím porušují mezinárodní právo. Varoval přitom, že by takové zbraně mohly padnout do rukou islamistů z al-Káidy. 

Západní státy podporují rebely, ovšem žádná ze zemí zatím otevřeně nepřiznala, že jim posílá zbraně. Katar, který patří ke kritikům režimu Bašára Asada a vyzývá k zavedení bezletové zóny, také popírá, že by rebely vyzbrojoval, připouští ale, že opozici podporuje humanitární a logistickou pomocí. 

Boje v Sýrii
Zdroj: ISIFA/IBL/Rex Features

V Sýrii se mezitím dál bojuje. Těžké boje mezi syrskými povstaleckými a vládními silami jsou dnes hlášeny z Damašku a Aleppa. 

Podle zpráv opozičních aktivistů v Damašku vládní letectvo a dělostřelectvo ostřelovaly povstalecké čtvrti na jihu města. Během noci zemřelo 20 lidí, dopoledne pak přišlo o život dalších nejméně osm lidí. V Aleppu se střety soustřeďují v severozápadní oblasti města, zničen byl údajně sklad Červeného kříže. 

Hlavní syrský opoziční orgán, exilová Syrská národní rada (SNC) odhlasovala rozšíření své členské základny. Většina z 222 delegátů dnes schválila téměř zdvojnásobení členů valného shromáždění SNC na zhruba 420. Cílem je rozšířit počet aktivistů a politických uskupení ze syrské vnitřní scény.