Bruselské vášně kolem protikuřácké směrnice

Brusel - Brusel žije konspiračními teoriemi kolem chystané přísné protikuřácké směrnice. Skandál odstartovalo odvolání eurokomisaře pro zdraví. Drama přiživili lupiči, kteří naráz vykradli hned tři protitabákové organizace.

Z protitabákových neziskovek v Bruselu byly ukradeny počítače těch, kteří se zabývají tabákovou lobby. Zloději se dokonce dostali i do databáze. Aktivisté své podezření neskrývají, ani belgická policie si nemohla všimnout jedné zvláštnosti - oběťmi se staly pouze agentury, které se soustřeďují právě na boj s tabákovou lobby v evropských institucích.

Tabákový průmysl v čele s firmou Philip Morris platí za 97 bruselských lobbistů nejmíň 134 milionů korun. A to za ochranu evropského trhu, kde se ročně prodá 672 miliard cigaret. Právě tabáková lobby hraje významnou roli v dalším, ještě větším bruselském skandálu. Ten poslal ke dnu eurokomisaře pro zdraví a ochranu spotřebitelů.

Johna Dalliho znají Češi z metylalkoholové aféry. Přes lobbistu měl chtít po švédské tabákové firmě 60 milionů eur za zmírnění protitabákové směrnice. „Nikdo mi nikdy nenabídl žádné peníze,“ tvrdí Dalli a dodává, že k rezignaci ho donutil šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Ten takové nařčení odmítá.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Svůj přístup k tabákové politice EU brání. „Cílem je zpřísnit podmínky pro tabákové výrobky. Ale na výsledek si musíte počkat,“ říká mluvčí Evropské komise Frederic Vincent. Na stole má ležet zákaz takzvaných slim cigaret či těch s mentolovou příchotí anebo logem zunaček, a naopak zavedení fotografií s dopady kouření. „Současná balení cigaret totiž ke kouření svádí,“ vysvětluje Javier Delgado Rivera z neziskové aliance pro zdraví EPHA. „Myslíme, že by to mělo být zakázané.“

Tabákové firmy stejný názor pochopitelně nemají. „Jsme proti regulaci, která nezlepšuje veřejné zdraví, ale zdraží náš byznys,“ prohlásil zástupce British American Tobacco Ronan Barry. Zatím se radovat mohou ti, kdo přísnou protitabákovou směrnici nechtějí. Tento rok téměř jistě schválením neprojde.