Šéf rady BBC: Když BBC ztratí důvěru, bude po všem

Londýn - Britská mediální společnost BBC musí podniknout radikální strukturální reformy, jinak bude její budoucnost nejistá. Po sobotní rezignaci generálního ředitele BBC George Entwistlea to dnes řekl předseda rady veřejnoprávní BBC Chris Patten.

Odpůrci BBC, především mediální impérium Ruperta Murdocha, využijí zmatků v BBC k tlaku na svého dlouhodobého rivala, uvedl Patten. Podle prominentních novinářů BBC celou krizi způsobily i škrty ve výdajích na vlastní novinářskou práci.

„BBC opravdu potřebuje radikální strukturální změny. Budeme je muset provést,“ prohlásil Patten. „Když jsem přišel do BBC … tak jsem zažertoval - a nebyl to ani moc vtip -, že v ní je víc vysokých představitelů než v čínské komunistické straně,“ podotkl bývalý respektovaný konzervativní politik, poslední britský guvernér Hongkongu a někdejší eurokomisař.

Současně ale důrazně hájil kvality BBC. „Stačí se jen podívat na televizi v Americe, ve Francii nebo v Itálii, abyste věděli, jak dobrá BBC je,“ domnívá se. „Základem pro koncesionářské poplatky, pro postavení BBC v zemi, je důvěra, kterou v ní lidé mají. Když ji BBC ztratí, bude po všem. Jedny nebo dvoje noviny - Murdochovy listy - by z toho byly nadšené, ale myslím, že britská veřejnost to nechce,“ zdůraznil Patten.

Generální ředitel BBC George Entwistle odešel po necelých dvou měsících ve funkci po dvou aférách, které vyvolaly reportáže prestižního zpravodajského pořadu BBC Newsnight. Murdochův bulvár The Sun dnes uvítal Entwistleův odchod titulkem Sbohem, troubo. Řada novinářů The Sun a dalšího Murdochova bulváru The News of the World byla přitom zapletena do ilegálních telefonních odposlechů. Murdoch dlouhodobě na BBC útočí a tvrdí, že její postavení zkresluje situaci na trhu.

Za Entwistlea se postavil moderátor Newsnight a jeden z nejznámějších britských novinářů Jeremy Paxman. Podle něj v posledních letech příliš nabobtnal management stanice a příliš se škrtalo v rozpočtech na programy. „Entwistleův pád způsobili zbabělci a neschopní lidé,“ uvedl Paxman.

Také další známý televizní novinář BBC Jonathan Dimbleby dnes řekl, že Entwistle byl obětí historických procesů, které nevedly ke škrtům v přebujelém vedení, ale v nákladech na skutečnou novinářskou činnost. „BBC má každý den na místní, národní a světové úrovni takové množství novinářské produkce, která je měřítkem po celém světě, že je zázrak, že udělala jen dvě, byť velké, chyby,“ uvedl profesor David Banks, editor autoritativní učebnice o mediálních zákonech.