Bezbarvý a dokonale čistý: Arcivévoda Josef vydražen za půl miliardy

Ženeva - Ženevská aukční síň Christie's dnes vydražila historický diamant Arcivévoda Josef za takřka 20,4 milionu švýcarských franků (přes 430 milionů korun). Briliant patřil členům rakouské dynastie Habsburků a naposledy se prodával zhruba před 20 lety. Od té doby jeho cena výrazně vzrostla. Drahokam má 76 karátů a byl nalezen v Indii. Patří do kategorie D, má tedy ideální formu i čistotu.

Kámen vlastnila Marie Terezie, Marie Antoinetta ho údajně nosila jako brož, stejně jako sám arcivévoda Josef. Jak ale v rozhovoru pro ČT uvedla certifikovaná gemoložka Erika Lori, kámen je vzácný nejen z historického, ale především z gemologického hlediska. Jde o vnitřně dokonale čistý bezbarvý diamant, což je nejdokonalejší verze diamantu, jaký může příroda vygenerovat. Laboratoř amerického gemologického institutu GIA vydala certifikát, podle něhož ještě nikdy takový kámen necertifikovala.

Diamant byl během posledního měsíce vystaven v New Yorku a v Hongkongu. Naposledy se prodal v roce 1993 za rekordních 6,4 milionu dolarů. Gemologicky se jeho hodnota pohybuje kolem 20 milionů dolarů, vyvolávací cena činí 15 milionů dolarů. Erika Lori nevylučuje, že by se mohl prodat až za 35 milionů dolarů.

Diamant pochází z indického dolu Golkonda, stejně jako třeba největší doložený diamant Koh-i-noor. Jeho hmotnost se pohybuje kolem 15,2 gramu.

Rozhovor s Erikou Lori (zdroj: ČT24)