Piussi Riot na Slovensku: Nový snímek nesmí do multikin

Bratislava – Bratislavská multikina odmítla promítat nový snímek Od Fica do Fica slovenské filmařky Zuzany Piussi. Distribuční společnost Forum Film Slovakia (FFS), která multikina provozuje, své rozhodnutí ustoupit od podpisu připravené smlouvy zdůvodnila producentovi tím, že film je politický.

Na dotaz slovenského deníku Sme ale manažerka FFS Andrea Baisová odpověděla, že nešlo o politické důvody, ale především o to, že film prý ještě není hotov a nepodařilo by se jej dokončit do jeho uvedení do kin. Redaktoři Sme tento argument vyvracejí tím, že film v úterý zhlédli celý. Do multikin měl původně jít v sobotu 17. listopadu, producent se chce nyní pokusit jej sám nabídnout menším slovenským kinům.

Film Od Fica do Fica popisuje poslední dva roky na slovenské politické scéně. Vypráví o tom, jak levicový kabinet premiéra Roberta Fica vystřídala u moci pravice, během jejíž krátké vlády se provalila korupční aféra známá pod názvem Gorila, načež se do vedení země po drtivém vítězství ve volbách vrátil Fico.

FFS: Je to jako prodávat nedopečený chléb

Producent filmu Mário Homolka přijel podle svých slov podepsat předjednaný kontrakt, podle něhož měla společnost FFS film distribuovat. „Místo podpisu smlouvy mi lokální manažerka Andrea Baisová oznámila, že do toho nejdou, neboť film je politický,“ řekl Sme producent. Přitom prý byli s firmou domluveni už několik týdnů a měli i návrh smlouvy, podle něhož měl producent za distribuci filmu zaplatit pět tisíc eur. Homolka s těmito podmínkami souhlasil. Baisová podle něj celý film viděla před dvěma týdny. „Ujišťuji Vás, že s politikou jako takovou to nemá nic společného,“ napsala Baisová deníku Sme. „Jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivnily naše rozhodnutí, je skutečnost, že film ještě není dokončený. (…) Je to totéž, jako byste chtěli zákazníkovi prodat nedopečený chléb,“ vysvětluje manažerka, podle níž by se film nestihl uvést do 17. listopadu.

Piussi čelí tretnímu stíhání

Filmařka Piussi se středem zájmu médií stala již koncem října. Kvůli filmu Nemoc třetí moci, popisujícímu manipulace probíhající mezi soudci, zahájila policie její trestní stíhání. Podnět k němu dala soudkyně Helena Kožíková, kterou prý filmařka natočila bez jejího vědomí. Režisérka tvrdí, že soudkyně o natáčení věděla. Pokud se prokáže, že se Piussi dopustila činu kvalifikovaného jako porušení důvěrnosti ústního projevu osobní povahy, může ji soud poslat až na dva roky do vězení. Proti jejímu trestnímu stíhání už protestovali čeští i slovenští umělci. Na pátek se v Praze chystá demonstrace na podporu filmařky, která se bude konat před slovenskou ambasádou. O kauze informoval i prestižní časopis The Hollywood Reporter.

O stíhání Piussi uvažuje dokumentarista a pedagog FAMU Vít Janeček v Deníku Referendum: „V Čechách máme na očích aktuální případ originálního performera-samouka Romana Smetany, který svým činem a jeho rozvíjením nutí veřejnost definovat si rozdíl mezi (politickým) billboardem a jinými soukromými věcmi, jakož i přemýšlet o podivných měřítcích justice ve srovnání reakce na Smetanovu soustavu akcí s kauzami posledních let.“ A dodává: „Vzhledem k tomu, co film vypovídá o možnostech dosažení spravedlnosti, lze předpokládat, že soudní proces s autorkou může nabýt velmi temného průběhu i výsledku.“