Gaza o mír nestojí, tvrdí Izraelci

Gaza/Ashkelon – Gazu zahalila ve čtvrtek večer vlna výbuchů. Jen za posledních čtyřiadvacet hodin poslali místní ozbrojenci do Izraele 274 raket. Zatímco Palestinci a arabské země vidí včerejší útoky jako agresi ze strany Izraele, Izrael a jeho spojenci označují operaci za oprávněnou, protože je to podle nich reakce na palestinské akce. Izraelci z Ashkelonu tvrdí, že lidé v Gaze o mír nestojí. Právě toto izraelské město utrpělo od středy už asi dva tucty raketových útoků ze strany svých palestinských protivníků.

Nedaleko Tel Avivu dopadlo několik raket vypálených z Gazy. Podle izraelské armády ale žádná ze střel nezasáhla město a nikoho nezabila. V izraelském Porto Pizza jsou obyvatelé na podobné události zvyklí. Přesně proto vědí, kdy je čas přesunout se do úkrytů, aby se uchránili před nálety. Někteří mají dokonce ve svých telefonech nahranou i speciální aplikaci, která dokáže blížící se raketové útoky sledovat.

Gaza

Oficiálně se místo nazývá „pásmo Gazy“ (arabsky Kitá Ghazza; hebrejsky Azza), leží u Středozemního moře a sousedí s Izraelem a Egyptem. V pásmu na rozloze 360 kilometrů čtverečních vládne hnutí Hamas, oficiálním jazykem je zde arabština. V roce 1987 vypukla v pásmu první palestinská intifáda (povstání) a bylo založeno radikální hnutí Hamas. Po podpisu izraelsko-palestinské mírové dohody bylo v roce 1994 předáno na 67 procent území palestinské samosprávě. V srpnu 2005 bylo z pásma Gazy evakuováno všech jednadvacet židovských osad. V září 2007 Izrael vyhlásil pásmo Gazy pod vedením Hamasu za „nepřátelskou entitu“.

Pásmo Gazy je jednou z nejhustěji obydlených oblastí světa. Zhruba 70 až 80 procent obyvatel pásma žije pod hranicí bídy, jsou závislí na potravinové pomoci. Izrael kontroluje vzdušný prostor i přístup do přístavů v Gaze, na pobřežní blokádu dohlížejí izraelské lodě. K pašování zboží a zbraní do pásma Gazy se využívají tunely, které leží pod hranicí pásma s Egyptem u Rafáhu.

Izraelci válku nechtějí, ale tvrdí, že mnohdy při podobných útocích mlčí a jejich lidé tak neustále trpí. Svět podle nich nevidí, kde je pravda. I obyvatelé Gazy se ale útoků bojí. Tamní hlavní obchodní třída bývá přeplněná auty a lidmi, ve čtvrtek večer ale zela prázdnotou. V okolních úzkých uličkách se shromáždily tisíce lidí, aby uctili památku Ahmeda al-Džabárího, lídra bojové frakce Hamasu, který zemřel při středeční izraelské likvidační akci.

Další konflikt na obzoru - sedm let po stažení Izraele z Gazy

Za sedm let od izraelského stažení se mezi židovským státem a Hamasem odehrálo několik větších i menších konfliktů, největší konfrontací byla izraelská operace Lité olovo z přelomu let 2008 a 2009, která měla za cíl přimět Hamas, aby přestal ostřelovat izraelské území. Tehdy zahynulo na 1 400 Palestinců a 13 Izraelců. Nyní napětí opět eskalovalo.

Přehled hlavních izraelských operací proti radikálům z Hamasu v pásmu Gazy od stažení židovského státu z pásma v roce 2005:

28. června 2006 - Izraelská armáda zahájila v pásmu Gazy vojenskou operaci Letní déšť s cílem osvobodit uneseného vojáka Gilada Šalita. Do 26. listopadu, kdy Izrael ukončil po pěti měsících vojenské operace v pásmu, bylo zabito na 350 Palestinců a tři izraelští vojáci.

24. dubna 2007 - Hamas opět začal ostřelovat Izrael, následovala izraelská raketová odveta.

14. června 2007 - Radikální hnutí Hamas ovládlo pásmo Gazy, když dobylo po bojích hlavní bašty rivalského hnutí Fatah prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse v Gaze. V září vyhlásil Izrael pásmo za „nepřátelskou entitu“.

1. - 3. března 2008 - Operace izraelské armády Horká zima proti Hamasu, opět s cílem zamezit ostřelování židovského státu. Zabito přes 120 Palestinců a dva izraelští vojáci. Izrael se z pásma stáhl 3. března, což Hamas označil jako své vítězství.

27. prosince 2008 - Izrael zahájil operaci Lité olovo s cílem přimět Hamas, aby přestal ostřelovat izraelské území. Konflikt skončil 18. ledna 2009 po 22 dnech příměřím a vyžádal si na 1 400 mrtvých Palestinců a 13 Izraelců a velké materiální škody.

31. května 2010 - Při zásahu izraelských komand proti flotile šesti zahraničních plavidel s humanitární pomocí pro pásmo Gazy na jedné turecké lodi v mezinárodních vodách přišlo o život devět propalestinských aktivistů.

7. dubna 2011 - Izrael poprvé použil nový protiraketový štít Železná klenba, který zachytil a zneškodnil dvě střely odpálené Hamasem z pásma Gazy. Raketou Hamasu byl zasažen izraelský školní autobus (zraněni dva lidé), izraelská odveta si vyžádala na 20 mrtvých.

9. - 12. března 2012 - Radikálové vypálili na jih Izraele z pásma Gazy 250 raket a granátů, izraelská armáda zabila 25 Palestinců. Izrael proti palestinským raketám opět úspěšně nasadil protiraketový systém Železná klenba. Další podobná konfrontace proběhla v červnu 2012.

14. listopadu 2012 - Při izraelském náletu v Gaze byl zabit velitel ozbrojeného křídla hnutí Hamas Ahmad al-Džabárí. Izrael tak reagoval na vlnu raketového ostřelování izraelského území z pásma Hamasem. Poté konflikt eskaloval, Izrael mimo jiné mobilizoval 30 tisíc záložníků, dosud zemřelo 19 Palestinců a tři Izraelci.