Tintin jde pro velký úspěch znovu do dražby

Paříž - Komiksový novinář Tintin jde opět do dražby. Pařížský aukční dům Piasa tím sází na jistotu. Podobnou aukci pořádá v posledních třech letech totiž už potřetí a pokaždé měla úspěch. Na jiné letošní aukci se vzácná kresba titulní stránky komiksu Tintin v Americe z roku 1932 prodala za rekordní milion 300 tisíc eur.

Pro někoho je Tintin jen prchavá vzpomínka na dětství, pro jiného dobrá investice v době krize. I tak se dá pohlížet na dílo belgického výtvarníka s pseudonymem Hergé. Komiksový reportér tak v posledních letech dobyl nejen filmová plátna, úspěch má i na aukcích. „Stejně jako už dvakrát předtím jsme znovu vyzvali lidi ve Francii a Belgii, aby přinesli své předměty s Tintinem. Spolu s odborníky jsme pak vybrali ty nejzajímavější a vytvořili aukční katalog,“ konstatoval ředitel aukční síně Piasa Alain Cadiou.

Celkem se v dražbě objeví 180 položek vztahujících se k Tintinovi nebo jeho tvůrci Hergému. Vyvolávací ceny se budou pohybovat od 100 do 20 tisíc eur a nebude chybět ani opravdová lahůdka - vzácné první vydání příběhu Tintin v zemi Sovětů z roku 1930. „Jen málo jednotlivců se může pochlubit vlastnictvím příběhu z tohoto roku, takže jde opravdu o vzácnost. Obrázky jsou totiž ještě černobílé. Předpokládáme, že by se mohl prodat za 10 až 15 milionů eur, možná i více,“ řekl dražitel James Fattori.

Dalším pozoruhodným kusem v dražbě je i kniha s Hergého vlastnoručním podpisem a věnováním budoucímu belgickému králi Balduinovi nebo kniha podepsaná posádkou Apolla 11, včetně Neila Armstronga.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)

Příběhy komiksového Tintina se poprvé objevily v belgických novinách v roce 1929. Od té doby se jich po celém světě prodalo přes 200 milionů kopií ve více než 50 různých jazycích.