Syrská opozice bude mít velvyslance - zatím v Paříži

Paříž - Nová politická formace odpůrců syrského režimu Národní koalice sil revoluce a syrské opozice bude mít v Paříži svého velvyslance. Po dnešní schůzce s šéfem syrské opozice Ahmadem Muázem Chatíbem to prohlásil francouzský prezident François Hollande. Vyzval také Chatíba, aby opozice při formování budoucí vlády jmenovala do kabinetu zástupce celé syrské společnosti včetně alávitů a křesťanů. Podle Chatíba nic nebrání vytvoření přechodné vlády technokratů, kteří budou pracovat až do pádu režimu Bašára Asada.

Francie zatím jako jediná západní země v úterý oficiálně uznala syrskou opoziční koalici jako jediného legitimního zástupce syrského lidu. Holland v této souvislosti uvedl, že Paříž zváží vyzbrojování povstalců poté, co vytvoří přechodnou vládu. Stejné uznání opozice jako Francie učinilo několik států Perského zálivu.

Vzbouřenci v Sýrii hlásí obsazení letiště u hranice s Irákem

Vzbouřenci v Sýrii obsadili u hranic s Irákem letiště, které používala syrská armáda. To rebelům umožní udržet pozice v nedávno obsazeném městě Abú Kamal. Síly syrského prezidenta Bašára Asada podle rebelů reagovaly na obsazení letiště jeho ostřelováním vojenskými letouny. Vzbouřenci také zveřejnili videozáznam, který ukazuje vojenské letouny přelétávající nad oblastí. Z některých nízkých budov stoupal šedý kouř.

Bojovník opoziční Syrské svobodné armády
Zdroj: ČTK/AP/Narciso Contreras

Sýrie po třech měsících propustila vězněného tureckého novináře

Sýrie po třech měsících propustila tureckého novináře, kterého síly věrné režimu prezidenta Bašára Asada zajaly v srpnu. Kameraman Cüneyt Ünal se vrátil do vlasti a je v pořádku. Společně s ním byl zadržen také jeho palestinský kolega, není ale jasné, zda je Sýrie propustila oba.

Novináře zajaly vládní jednotky 20. srpna poblíž Aleppa na severu Sýrie, o které vedou prorežimní síly tvrdé boje se syrskými povstalci. Ünal nebyl prvním tureckým novinářem, kterého syrský režim zajal. Letos v březnu syrští vojáci zadrželi a předali rozvědce reportéra Adema Özköseho a kameramana Hamita Coskuna. Oba se dostali na svobodu až v květnu. Od začátku konfliktu loni v březnu v Sýrii podle mezinárodní organizace Reportéři bez hranic zemřelo čtrnáct profesionálních novinářů.