Lesk a bída Moskvy jsou od sebe na dohled

Moskva - Moskva předstihla Londýn, alespoň pokud jde o výškové budovy. V evropském souboji vede ruská metropole zásluhou do zlatova zbarveného mrakodrapu vysokého 338 metrů. Mercury City je o 28 metrů vyšší než londýnský Shard. Ale i tento rekord bude brzy překonán. Věž Federace, která se staví hned vedle obřího moskevského mrakodrapu, bude mít 506 metrů. Stavba bude dokončena v příštím roce. Jen pár kilometrů od luxusních realit přitom lidé chodí pro vodu s kýblem. Těrechov je sice součástí Moskvy, je to ale úplně jiný svět.

Moskva patří k nejdražším městům světa a rychle dohání zpoždění, které v dobách komunismu nabrala. O byty v moskevských mrakodrapech je zájem, nehledě na cenu. Lze koupit celé patro. Průměrná cena je devět až deset tisíc dolarů za metr. 

Z luxusu je stále ale ještě blízko k chudobě. Dvě tváře Moskvy, stejné jako dvě tváře dnešního Ruska. Luxusní život nových miliardářů a na druhé straně skromné živobytí.

  • Luxusní záchody v mrakodrapu zdroj: ČT24
  • V Těrechově se chodí pro vodu s kýblem zdroj: ČT24
  • Moskevské mrakodrapy zdroj: ČT24
  • Těrechov zdroj: ČT24

Jen pět kilometrů od mrakodrapů se totiž doslova zastavil čas a luxus se změnil v chudobu. Těrechov je vesnice, která vznikla za vlády cara Ivana Hrozného v 16. století, je to dnes zapomenutá část Moskvy. Všude běhají hladoví psi. Ulice nenesou jména, není tu obchod ani plyn. Pro vodu se chodí s vědrem. 

„Už jsme si zvykli. Vodu bereme z pumpy a zatopíme si v peci,“ říká zdejší obyvatelka Věra Andrejevová. Bydlí tu od narození. Když se rozední, vidí přes okolní stromy jen mrakodrapy. Ona ani sousedé by přitom nikdy starou dřevěnku nevyměnili. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)