Slovenští učitelé toho mají dost a stávkují

Bratislava - Slovensko ochromila neomezená stávka učitelů a pracovníků škol. Zavřené jsou školky a základní i střední školy. Nefungují ani školní družiny. Učitelé po vládě chtějí zvýšení platů o deset procent. Ta jim vzkazuje, že na to země nemá peníze; s odbory jedná, nechce ale nabídnout víc než navýšení platů o pět procent.

K protestu přistoupily odbory poté, co u vlády neuspěly s požadavkem desetiprocentního zvýšení platů zaměstnanců ve školství v příštím roce. Vláda by přidala učitelům a nepedagogickým zaměstnancům škol na platech pět procent. Víc než pět procent by pak nabídla, pokud by se propouštělo. Ministr financí Peter Kažimír pro SME říká: „Od roku 2006 klesl počet žáků o 16 procent, počet učitelů ale jen o 7,7 procenta.“ Premiér Robert Fico dodává, že v porovnání s Evropskou unií má prý Slovensko nízký počet žáků na jednoho učitele.

Jenže odboráři na takovou dohodu nepřistoupili. Jak dlouho bude stávka trvat, nikdo neví. „Neoficiálně se z pedagogického sboru dostalo, že učitelé ve většině počítají s tím, že by stávku ukončili ve středu. Jde ale o to, jak se vláda postaví k jejich požadavkům,“ říká zpravodaj ČT David Miřejovský.

Kam s dětmi?

Učitelům i nepedagogickým zaměstnancům nejde během stávky mzda a navíc si musí sami zaplatit sociální a zdravotní pojištění. Ve stávkujících školách se neučí, nefungují ani družiny. V budovách školy zůstávají jenom ředitelé, učitelé vyrazili na protest do ulic. Největší protesty proběhly v Košicích, Bánské Bystrici a v Bratislavě. V Banské Bystrici se nespokojení kantoři sešli na náměstí, dorazily jich tam asi dva tisíce. 

Protestující v Banské Bystrici:

„Situace je špatná v celé zemi, ale učitelé jsou už dlouhé roky podhodnocení a nic se neřeší.“

K protestům základních a středních škol se připojily i mateřské školky. Řada rodin proto musela řešit, kam s dětmi. Některá města proto zpřístupnila kulturní centra a kluby, kde během dne zajistí dozor nad žáky.

Na nedostatečné ohodnocení své práce a na málo peněz vynakládaných státem na vzdělávání upozorňují slovenští učitelé už delší dobu. Platy kantorů zaostávají nejen za průměrnou mzdou v zemi; jsou také nižší například ve srovnání s jejich českými kolegy. Už v září školské odbory uspořádaly výstražnou stávku, brány škol ovšem tehdy zůstaly zavřeny pouze jeden den.

Stávka učitelů v Bratislavě
Zdroj: Koller Jan/ČTK

Ministerstvo školství sdělilo, že požadavky pedagogů sice chápe, ale nemá na ně peníze. „Vzhledem k finančním možnostem státního rozpočtu je nabídka zvýšení platů o pět procent na hranici finančních možností státního rozpočtu a konsolidace veřejných financí v roce 2013,“ konstatovalo. Pětiprocentní přilepšení zaměstnancům ve školství by stát přišlo na 60 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun) ročně.

Do časově neomezené stávky vstoupilo na 150 000 zaměstnanců školství. Učitel, který na Slovensku vydělá v přepočtu 16 000 českých korun měsíčně, může mluvit o štěstí. Mladí učitelé nastupují za přibližně 10 000 a školníci, ulkízečky a kuchařky mají na výplatních páskách méně, než je minimální mzda. Naprostá většina slovenských učitelů má druhý příjem. Během letních prázdnin navíc hromadně vyrážejí do Itálie pracovat na farmách. Za měsíc sbírání jablek si totiž vydělají víc než za čtvrt roku učení. Kvůli nízkým platům má Slovensko velmi málo mladých učitelů. A ti s desítkami let praxe se bojí, že za pár let nedokáží vyžít z malých důchodů.