Jsme jako Chuck Norris, říká kozácká hlídka

Moskva - V centru Moskvy se objevila první kozácká hlídka, která patří k zašlým symbolům bývalé carské říše. Má pomáhat policii s udržováním pořádku a bezpečnosti. Šestice mužů dnes například vyhnala z podchodu pod Leningradským prospektem trhovkyni, která neměla povolení. Na přelomu roku by se kozácké hlídky měly objevit ve všech čtvrtích Moskvy.

Šestice mužů v kožešinových čapkách, bundách s nášivkou a kalhotách se širokými lampasy způsobila hotové srocení desítek novinářů, fotoreportérů a zvědavců u Běloruského nádraží. 

Kozáci původně sloužili k ochraně ruských hranic výměnou za výsady a svobody. Teď mají za úkol v metropoli strážit pořádek. Přes impozantní vzhled tradiční uniformy nemají přitom o nic větší pravomoci než řadoví občané. Nesmějí být vyzbrojeni, ani nemohou nikoho zatknout. Kozácké hlídky si i tak ale vzaly za úkol zaměřit se na nelegální trhovce, opilé výtržníky či nesprávné parkování. 

„Zatím je naší zbraní slovo. Budeme vysvětlovat a přesvědčovat,“ říká  jeden z velitelů moskevských kozáků Igor Guličov. Věří však, že časem se kozáci domohou takového postavení, jaké mají třeba v Texasu místní „rangers“. „Jsme jako Chuck Norris,“ prohlásil Guličov v narážce na hvězdu televizního seriálu Walker, Texas Ranger. 

Guličovovi kozáci už od loňska hlídkují na jihovýchodě metropole, kde prý přispěli k zadržení 35 výtržníků. Rozšířit své působení se rozhodli po skandálu s Pussy Riot. 

Kozáci

S rozšiřováním ruského impéria vznikala kozácká společenství a vojska v různých částech říše. Měli chránit hranice, za to dostali svobodu a jiné výsady. V minulosti prosluli jak udatností v boji s Napoleonem, tak i pogromy proti Židům, jakož i vzpourami proti bolševikům. Za občanské války i později za druhé světové války bojovali na obou stranách. V současnosti se ke společenství hlásí na 650 tisíc Rusů. Ti mají dokonce svou politickou stranu.