Konečně víme, jak vypadal Fahrenheit, jásají Poláci

Varšava - Pravděpodobný portrét německého fyzika Daniela Gabriela Fahrenheita se podařilo vytvořit polským vědcům z gdaňské univerzity. Skutečný vzhled vynálezce rtuťového teploměru a tvůrce stupnice, která dodnes nese jeho jméno, dosud nebyl znám, protože se nezachovala žádná jeho podobizna. Podoba „konkurenčního“ švédského fyzika Anderse Celsiuse (1701–1744) naproti tomu známá je.

Díky posmrtnému ohledání se vědělo, jak se Fahrenheit oblékal - nosil paruku, vestu a kabát. Pravděpodobná fyzikova podoba je pak výsledkem genetického algoritmu, který zpracoval počítačový program. Aplikace mimo jiné využila podobizny Fahrenheitových příbuzných a různé popisy, které se k němu vztahovaly.

Fahrenheit se narodil v roce 1686 v Gdaňsku, který byl tehdy součástí Polska, zemřel v roce 1736 v Haagu. Stupnice nesoucí jeho jméno je stále užívána například ve Spojených státech, Kanadě nebo Británii. 

Jen pro ilustraci: Pokojovým 18 stupňům Celsia odpovídá 64,4 stupňů Fahrenheita, Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita je 232,8 stupňů Celsia a nynější pražská teplota 5 stupňů Celsia by převedena na Fahrenheita činila tropicky vypadajících 41 stupňů.