V Číně zbourali dům stojící uprostřed dálnice

Peking - Čínské úřady zbouraly pětipatrový dům uprostřed rozestavěné dálnice. Jeho majitelé totiž odmítli její stavbě ustoupit. Úřady jim údajně nabídly méně peněz, než za kolik dům postavili. Dálnice má být hlavní spojnicí k velkému železničnímu nádraží na okraji města. Fotografie osamělého činžáku uprostřed řeky asfaltu oblétly svět a staly se symbolem odporu Číňanů proti šikanování ze strany státu, který často kvůli svým stavbám bezohledně vyvlastňuje soukromý majetek.

Dům ve vesnici Sia-čang-jang ve východočínské provincii Če-ťiang stavbě nové silnice dlouho odolával. Jeho majitelé odmítali souhlasit s demolicí, protože jim stát údajně nabídl nedostatečné odškodné.

Starosta vesnice ale dnes agentuře AP řekl, že majitelé domu nakonec přistoupili na odškodné v původní výši. Ti to sami zatím nepotvrdili, a tak není jasné, co je nakonec přinutilo nabídku přijmout. Jejich dům dnes rozebraly buldozery. Úřady se snažily dálnici rychle zprovoznit, protože je hlavní spojnicí k velkému železničnímu nádraží ve městě Wen-ling, které funguje už tři roky. 

Podobných kuriózních případů, kdy se majitelé nemovitostí perou za svá práva, už bylo v Číně zaznamenáno víc. Jedním z nejznámějších je případ domu, který byl zachován uprostřed nově vystavěného nákupního centra. Odborníci tvrdí, že jádrem problému je příliš nízká úroveň kompenzací za zkonfiskované pozemky. Vzhledem k častým potížím s vyvlastňováním půdy, především pak ve venkovských oblastech, proto vyzývají k revizi příslušných zákonů.