CDU si zvolilo Merkelovou a probere homosexuály

Hannover - Německá kancléřka Angela Merkelová byla drtivou většinou delegátů zvolena staronovou předsedkyní německé Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejíž dvoudenní sjezd dnes začal v Hannoveru. Merkelová stojí v čele konzervativců už 12 let a už dvakrát je přivedla do vlády. V hlavním projevu kancléřka prezentovala bilanci své vlády a označila ji za nejúspěšnější koalici od pádu Berlínské zdi - i s ohledem na hospodářské výsledky Německa.

Osmapadesátiletá politička se stala předsedkyní nejsilnější německé vládní strany posedmé v řadě díky svému dosud nejlepšímu výsledku při volbě předsedy – získala téměř 98 procent hlasů. Má tak silný mandát pro to, aby svou stranu znovu vedla do parlamentních voleb, které se uskuteční příští rok na podzim. „Jsem zaskočená a dojatá,“ komentovala kancléřka rekordní výsledek.

Kancléřka neměla protikandidáta a uvnitř strany ani žádného vážnějšího konkurenta, který by ji mohl o její výsadní postavení připravit. Ke změnám naopak dojde na postech místopředsedů, o něž se už neuchází odstavený „korunní princ“ Merkelové, exministr životního prostředí Norbert Röttgen, ani ministryně školství Annette Schavanová, která čelí podezření, že opisovala ve své doktorské práci.

„Toto jsou turbulentní časy a občas se ocitáme v bouřlivých vodách. Ale německá CDU zná jasný směr, kudy těmito vodami kormidlovat naši zemi,“ prohlásila Merkelová. Kancléřka zdůraznila, že chce nadále vládnout se současným menším koaličním partnerem, liberální FDP, neboť obě strany prý mají ve srovnání s jinými konstelacemi nejvíc společných průsečíků.

Sjezd nemá na programu debaty o nejproblematičtějších vládních tématech, jako je evropská politika nebo energetika. Z kontroverzních otázek bude projednávat například návrh na daňové zrovnoprávnění homosexuálních párů nebo na povinné kvóty pro zastoupení žen ve vedoucích pozicích. V předsjezdových diskusích Merkelová sice naznačila otevřenost k debatě o těchto tématech, v tisku se ale netajila odmítavým stanoviskem k posilování práv dvojic stejného pohlaví.

Část německých médií prohlásila sjezd za lidový svátek Angely Merkelové. Ta totiž zůstává oblíbená mezi německými voliči a dokonce atakuje historické rekordy oblíbenosti na postu kancléřky. O její straně CDU to ale neplatí; ta ztrácí především ve velkých německých aglomeracích.

CDU by nyní společně s její sesterskou bavorskou CSU volilo 38 procent Němců a dohromady mají strany nynější vládní koalice podporu 42 procent voličů. Zhruba stejně by však nyní dali dohromady také opoziční SPD spolu se Zelenými.