Za Zlatého úsvitu bouchla u Atén bomba

Atény - Před sídlem řecké parlamentní neonacistické strany Zlatý úsvit explodovala brzy ráno bomba. Trhavina byla nastražena před stranickou kanceláří na aténském předměstí Aspropyrgos. Výbuch nikoho nezranil, způsobil jenom hmotné škody. Extremistický Zlatý úsvit, jehož popularita s prohlubující se hospodářskou krizí roste, letos získal ve třísetčlenném parlamentu 18 křesel. Podle posledních průzkumů veřejného mínění je už třetí nejsilnější stranou v zemi. Hlas by mu v říjnu dalo 14 procent voličů, což je oproti červnovým volbám dvojnásobný zisk.

Země sražená na kolena pětiletým propadem se po dnešním ránu bojí nového nebezpečí - politického násilí, které z minulých desetiletí zná až příliš dobře. „Tohle nás nezastaví, naše podpora v Řecku poroste,“ je si jist poslanec za Zlatý úsvit Ilias Kassidiaris.

Jenže právě z ultrapravicové strany Zlatý úsvit mají demokratické síly strach. Extrémně nacionalistická, podle některých neonacistická, organizace prudce stoupá na vlně hluboké krize. V obecních volbách před třemi lety nezískala ani procento, v opakovaných letošních volbách už se 7 procenty vstoupila do parlamentu. A poslední průzkumy jí přisuzují dokonce dvakrát tolik.

„Nejde jen o přistěhovalce. I komunisty popisují jako jinou rasu a otevřeně říkají, že z nás udělají mýdlo,“ upozorňuje komunistická poslankyně Liana Kanelliová.

Samu poslankyni napadl mluvčí Zlatého úsvitu přímo během televizního vysílání. Vedle rostoucího protipřistěhovaleckého násilí budí největší obavy zprávy, že strana pronikla do policejních řad.

Hořké vzpomínky má Řecko hlavně na levicový terorismus, jehož vlna zasáhla zemi naposled před dvěma roky. S rostoucím násilím ultrapravicového Zlatého úsvitu se Řekové bojí, jakou barvu bude nad Akropolí mít úsvit příští.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)