Cameron žádá po šéfredaktorech vytvoření regulačního orgánu

Londýn - Britský premiér David Cameron upozornil šéfredaktory britských listů, že musí urychleně naplnit doporučení takzvané Levesonovy komise a vytvořit skutečně nezávislý orgán regulující tisk. Ministryně kultury a médií Maria Millerová již v úterý pohrozila majitelům novin, že když nebudou rychle jednat, může se vláda uchýlit i k zákonu, který by regulaci zavedl.

Komise ustavená kvůli prošetření novinářských odposlechů a vedená soudcem Brianem Levesonem doporučila minulý týden zákon, který by zřídil nový a na vládě nezávislý orgán regulující tisk. Premiér s novým mediálním dohledem souhlasil, přijetí zákona ale odmítl.

Cameron se přesto snaží veřejně zaujímat tvrdý postoj vůči excesům britského tisku. „Právě jsem mluvil s šéfredaktory novin … a řekl jsem jim, že musí naléhavě ustavit nezávislého regulátora,“ uvedl premiér na Twitteru.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Nová pravidla budou. I když je média nebudou chtít, upozornil Cameron

„Musejí to udělat tak, aby takový orgán regulující tisk odpovídal požadavkům zprávy soudce Levesona,“ řekl Cameron později BBC. „To znamená pokuty až milion liber (31 milionů korun), skutečné vyšetřování stížností, omluvy tištěné na čelných místech a tvrdý nezávislý regulační systém. A řekl jsem jim, že mají jen omezený čas na to, aby to dali do pořádku,“ dodal Cameron.

Podobně důrazně ministryně Millerová v pondělí v parlamentu zdůrazňovala, že tisk musí jednat rychle. Pokud to neudělá, bude jednat vláda a přikročí i k přijetí zákona, varovala Millerová, i když zopakovala, že kabinet se chce takové možnosti vyhnout.

„Změna nastane za podpory tisku, nebo - když to nepůjde jinak - bez ní. Nepochybujte o tom, že když tisk nebude reagovat, tak vláda reagovat bude. Nepřistoupíme na loutkové divadlo, ve kterém budou tahat za drátky stejní lidé,“ dodala.

Až do skandálu kolem odposlechů, který vedl k uzavření bulváru News of the World a otřásl britskou mediální a politickou scénou, dohlížela na listy Komise pro stížnosti na tisk (PCC). Podle převládajícího mínění byla PCC bezzubá. Tvořili ji členové nominovaní jednotlivými listy a některé deníky ani nebyly členy systému. Neměla pravomoc udělovat pokuty, jen vyzývat tisk ke zveřejnění omluvy.

Vydáno pod