Japonské úřady odvolaly varování před tsunami

Tokio - U severovýchodního pobřeží Japonska bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály. Úřady vydaly varování před vlnami tsunami, které mohly ohrozit hlavně pobřeží prefektury Mijagi. Po několika zhruba metrových vlnách bylo varování odvoláno. Oběti na životech ani zranění nejsou hlášeny.

Zemětřesení udeřilo v 17:18 místního času (9:18 SEČ) u pobřeží prefektury Mijagi, která byla zasažena ničivým zemětřesením a tsunami 11. března 2011. Otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů pod mořským dnem. Tisíce obyvatel pobřežních oblastí uposlechly nařízení a uchýlily se do bezpečí na výše položená místa

Silné otřesy půdy byly dnes citelné v řadě regionů, především pak v prefekturách poznamenaných loňským mohutným zemětřesením. V několik stovek kilometrů vzdáleném Tokiu se na několik minut rozkývaly budovy.

Zemětřesení způsobilo přetížení telefonních sítí, jak místní obyvatelé ověřovali, zda jsou jejich blízcí v pořádku. Zvlášť problematické bylo dovolat se do prefektury Mijagi.

Telefonát Milana Hubáčka (zdroj: ČT24)

V jaderných elektrárnách tentokrát žádné problémy zjištěny nebyly. Loňský živel způsobil únik radiace z jaderné elektrárny Fukušima, jejíž havárie byla nejhorším nukleárním neštěstím ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Od té doby jsou jaderné elektrárny v severovýchodním Japonsku, jakož i převážná většina ostatních japonských jaderných elektráren, odstaveny.