Noemova archa kotví v Nizozemsku

Dordrecht - Nizozemsko má novou turistickou atrakci - pro návštěvníky je ode dneška otevřena replika Noemovy archy v životní velikosti. Zájemcům má přiblížit vyprávění z biblických dob.

Otevření lodě provázelo nepříjemné a deštivé počasí. To ale nemohlo jejímu autorovi Johanu Huibersovi po třech letech práce zkazit náladu. Ve skutečnosti déšť evokoval počasí, které panovalo i při biblickém vyplutí.

Holandská kopie archy je 130 metrů dlouhá, 29 metrů široká a 23 metrů vysoká. Huibers při její stavbě postupoval podle biblického popisu.

Na palubě se nachází řada živých zvířat – například papoušci, pávi a králíci. Další zvířata jsou zastoupena alespoň maketami v životní velikosti.

Podle biblické tradice uložil Bůh Noemovi, aby postavil dostatečně velkou loď, na které se před potopou světa zachrání jeho rodina a pár zvířat každého druhu.

  • Replika Noemovy archy autor: Peter Dejong, zdroj: ČTK/AP
  • Noemova archa v Nizozemsku autor: Peter Dejong, zdroj: ČTK/AP

Na lodi se návštěvníci dočtou řadu informací o biblických příbězích. Součástí jsou i dvě kina a restaurace. Úřady vydaly povolení, podle kterého může atrakci navštívit denně až 3 000 lidí.