Benedikt XVI. se zapsal do historie jako první tweetující papež

Vatikán – Pětaosmdesátiletý papež Benedikt XVI. dnes poslal první tweet prostřednictvím svého oficiálního účtu na Twitteru. V krátkém vzkazu požehnal lidem a poděkoval za štědrou odezvu. První vzkaz se objevil v angličtině. Papežův účet na Twitteru sleduje už přes 700 tisíc lidí.

První papežův tweet:

„Drazí přátelé, rád se s vámi spojuji prostřednictvím Twitteru. Děkuji za vaši štědrou odezvu. Ze srdce vám všem žehnám.“

Benedikt XVI. je vůbec první papež, který má oficiální účet na této sociální síti. Účet na Twitteru si zřídil na začátku prosince. Není to přitom první tweet, který papež poslal. Už loni v červnu napsal lidem vzkaz na účtu Vatikánu. Teď je to ale poprvé, co tweetuje sám za sebe. 

I když první vzkaz na Twitteru vyslal papež do světa v angličtině, stejný text si budou moci později lidé přečíst i v dalších jazycích - francouzštině, španělštině, italštině, portugalštině, němčině, polštině a arabštině. Další jazyky by měly přibýt později. Počítá se třeba i s čínštinou. 

Svůj účet pod jménem @pontifex papež zřejmě nebude spravovat osobně, protože není příliš zběhlý v používání moderní techniky. Jeho zprávy na Twitteru ale budou autentické, ujišťuje Vatikán. Příspěvky prý nebudou žádnými „neomylnými pravdami“, ale spíše „perlami moudrosti“. 

Vatikán zároveň varoval uživatele před možným zneužitím papežova účtu. „Vždy budou nejen snahy papeže zesměšňovat, ale objeví se i tweety, které budou vypadat jako pravé, ale budou falešné,“ varoval poradce pro komunikaci Vatikánu Greg Burke. Vyzval uživatele, aby pečlivě prověřovali, zda se jedná o skutečné tweety papeže.

Vydáno pod