Asad ztrácí kontrolu nad Sýrií, myslí si Rusko

Moskva - Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov prohlásil, že syrský prezident Bašár Asad ztrácí kontrolu nad Sýrií a že opozice může v konfliktu zvítězit. Rusko, které je na straně Damašku a ochránilo ho před rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, tak poprvé přiznává, že by Asad mohl být v občanském konfliktu poražen.

Bogdanov sice nenaznačil, že by se Rusko hodlalo připojit k protisyrským sankcím Západu, ale jeho výrok podle agentury AP svědčí o tom, že se Moskva začala připravovat na Asadovu porážku.

Armáda klidně zdevastuje celý Damašek

Místní koordinační výbory (LCC), které organizují opoziční boj v Sýrii, oznámily, že se blíží nelítostná bitva o Damašek. Vyzvaly obyvatelstvo, aby se na něj připravilo a aby také pomohlo ochránit významné archeologické památky, kultovní místa a rovněž archivy tajných služeb.

„Bitva se přibližuje srdci Damašku. Vláda použije veškeré prostředky, aby před svým zhroucením vše zničila, tak jak to udělala v jiných syrských městech. Proto žádáme obyvatele, aby připravili centra první pomoci, přístřešky, generátory a zásoby,“ uvádí se v prohlášení LCC.

Bojovníky ze Syrské svobodné armády (FAS) výbory žádají, aby „mešity a kostely zejména ve čtvrtích se smíšeným obyvatelstvem považovali za neutrální“. Mají se také držet co nejdál od archeologických nalezišť, „aby zabránili odvetě režimu, jenž nerozlišuje mezi kamením a lidskými bytostmi, a aby pomohli uchránit tisícileté dědictví Damašku a jeho okolí“.

Archivy tajných služeb mají být ochráněny jako zdroj „důkazů proti režimu a jeho představitelům“. „Chceme je soudit a odškodnit jejich oběti,“ píše se v dokumentu LCC.