Ruská opozice prý odvolala sobotní pochod

Moskva – Ruští opoziční předáci se nečekaně rozhodli zrušit sobotní protestní Pochod svobody v Moskvě. Radnice akci už ve čtvrtek zakázala a policie varovala, že proti jakýmkoli pokusům o masové protesty zasáhne silou. O zrušení akce informoval magistrát, nikdo z představitelů opozice ale zrušení pochodu nepotvrdil.

Rusko kromě toho zahájilo vyšetřování známého opozičního blogera Alexeje Navalného. Čelí obvinění z podvodného získání 55 milionů rublů a z praní špinavých peněz. Trestní stíhání bylo podle ruských médií zahájeno i proti jeho bratru Olegovi, hrozí jim až deset let vězení.

Demonstrace měla podle organizátorů připomenout první výročí masových protestů proti politice Kremlu a proti návratu Vladimira Putina do funkce prezidenta. Radnice navrhla tři alternativní varianty pochodu, žádnou z nich si ale opoziční předáci nevybrali a jednání zkrachovalo. Opozice chtěla pochod zorganizovat v centru Moskvy před sídlem někdejší sovětské tajné policie KGB a její ruské nástupkyně FSB. Zástupci města při jednáních zákaz obhajovali tíživou dopravní situací.

V ruských sociálních sítích se přesto výzvy k protestům objevují. Blogeři navrhují Moskvanům „projít se“ na náměstí Lubjanka, kde opozice chtěla svůj protest uskutečnit. Varují zároveň před provokacemi a útoky na policisty.

Ruská média neskrývají obavy, že sobotní akce může skončit násilím. Početné davy se na demonstraci neočekávají, protože ochota Moskvanů protestovat už opadla a někteří představitelé opozice před účastí na pochodu otevřeně varovali. Nedávno přijaté represivní zákony navíc trestají účast na nepovolených demonstracích pokutou až 300 000 rublů (asi 190 000 Kč).