Američané před Bílým domem žádali tvrdší zákon o držení zbraní

Washington - „Chraňte naše děti, zakažte okamžitě zbraně,“ stálo na jednom z transparentů při demonstraci před Bílým domem ve Washingtonu. Asi 200 lidí tam v pátek večer požadovalo přísnější zákony o zbraních v USA. Protest se odehrál jen několik hodin po střelbě na základní škole v Connecticutu, při níž přišlo podle policie o život 20 dětí, 6 dospělých i sám útočník. Podle kritiků jsou laxní zákony o zbraních hlavní příčinou podobných tragédií v USA.

Tragédie na základní škole ve městě Newtown s velkou pravděpodobností oživí debatu o zákonech týkajících se vlastnictví střelných zbraní v USA. Mluvčí Bílého domu Jay Carney na otázky ohledně kontroly zbraní řekl, že bezprostředně po tragédii v Connecticutu není na politickou debatu vhodná doba.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg na demokratického prezidenta Obamu apeloval, aby se problémem zabýval. „Všechny tyhle řeči už jsme slyšeli. To, co jsme ještě neviděli, je vedení - ani z Bílého domu, ani z Kongresu. Toto musí dnes skončit,“ uvedl v prohlášení.

Americký prezident v emotivním vystoupení po masakru v Connecticutu sice vybídl ke „smysluplnému jednání, které zabrání podobným tragédiím“, konkrétnější ale nebyl. Obama už v minulosti vyjádřil podporu obnově zákazu prodeje útočných zbraní. Během své kampaně před letošními listopadovými prezidentskými volbami se ale k problematice kontroly zbraní přímo nevyjadřoval.

Podle policejních zdrojů citovaných deníkem The New York Times použil střelec v Connecticutu dvě pistole a v autě, kterým přijel, byla prý nalezena puška. Connecticut nicméně patří mezi americké státy s nejpřísnější regulací prodeje střelných zbraní.