Austrálci jsou domorodci už i před zákonem

Canberra – Austrálie se přiblížila referendu o změně ústavy, která by uznala zvláštní postavení původních obyvatel. Dolní komora schválila ústavní dodatek, Austrálce a obyvatele ostrovů v Torresově průlivu uznává jako původní obyvatelstvo země. O změně se mluví již dlouhá desetiletí, zatím se k ní ale žádná vláda neodhodlala.

Při dnešním hlasování poslanci de facto uznali, že při příchodu bělošských osadníků před 225 lety žili již na nejmenším kontinentu světa jeho praobyvatelé. V letech 1788-1920 zahynuly v přímém důsledku evropské kolonizace desítky tisíc původních obyvatel. Domorodci nebyli považováni za lidi a osadníci je zabíjeli jen z pocitu ohrožení. Upírali jim také jakákoli pozemková práva.

Aboridžinci (domorodci) tvoří asi dvě procenta australské populace, ve 22milionové zemi jich žije kolem 400 tisíc. Představují sociálně nejslabší část obyvatelstva Austrálie - problémem je chudoba, nezaměstnanost, alkoholismus, narkomanie, domácí násilí, vysoká dětská úmrtnost či negramotnost.

Aboridžinci
Zdroj: Andrew Sheargold/Getty Images/ISIFA

Hlasování poslanců se konalo v den pátého výročí historického projevu někdejšího australského premiéra Kevina Rudda, který se v roce 2008 formálně omluvil Austrálcům za zákony a politiku z minulých let, jež jim „způsobily hluboký zármutek, utrpení a ztráty“.

Rudd ve svém proslovu připomněl asimilační program, který trval až do 70. let minulého století a v jehož rámci bylo až 100 tisíc dětí Austrálců nuceně odebráno jejich rodinám a umístěno do dětských domovů či do bělošských rodin. Cílem tohoto opatření bylo podle úřadů to, aby byl těmto dětem zajištěn lepší start do života, mnohé z nich byly ale zneužívány jako levná pracovní síla v domácnosti.

Předsedkyně australské vlády Julia Gillardová: „Domnívám se, že naše společnost je připravena přijmout spravedlivost této kampaně, protože Australané chápou, že kultura a dějiny původních obyvatel země jsou pýchou nás všech. Změna ústavy umožní vyléčit rány, které dodnes zůstávají otevřené v srdci našich dějin.“

Vůdce australské opozice Tony Abbott: „Uznání původních obyvatel se mělo uskutečnit už dávno. Je třeba odčinit opomenutí a zatvrzelost našich předků, abychom mohli vykročit do budoucnosti jako sjednocený národ.“

Lidové hlasování o uznání Austrálců a obyvatel ostrovů v Torresově průlivu jako původních obyvatel Austrálie se mělo konat letos, plány ale byly odloženy, aby vláda měla víc času získat širokou podporu opatření. Každá změna australské ústavy musí být schválena v referendu.