Ahmadínežád objal Chávezovu matku a hned má doma problém

Teherán – Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád čelí ve své zemi kritice za to, že na pohřbu Huga Cháveze emotivně objal jeho matku Elenu Fríasovou. Islám praktikovaný ve většinově šíitském Íránu zakazuje, aby se muž dostal do tělesného kontaktu s cizí ženou. Fotografie objetí tak vyvolala velký ohlas v konzervativní islámské zemi.

Objetí Chávezovy matky se může stát předmětem kampaně před červnovými prezidentskými volbami, kam by končící Ahmadínežád chtěl dosadit svého člověka. Konzervativní duchovní kolem Chameneího, který je skutečným vládcem teokratického režimu, však chtějí loajálnějšího prezidenta a vytrvale Ahmadínežáda kritizují. Právě objetí Ahmadínežáda na Chávezově pohřbu přililo olej do ohně.

Chávezova duše se vrátí s Ježíšem?

Íránský prezident se kvůli svému blízkému vztahu k Chávezovi dočkal i dalšího odsouzení. Konzervativní duchovní pobouřil Ahmadínežádův výrok, že Chávez nezemřel a jeho duše se vrátí spolu s Ježíšem Kristem a imámem Mahdím.

Poslední 12. imám, který podle šíitské víry kdysi zmizel, se jednoho dne navrátí a přinese spravedlnost. Užití jeho jména v souvislosti s Chávezem označili duchovní za rouhání a vzkázali prezidentovi, že by se měl lépe poučit o islámské věrouce. Duchovní vůdci kritizovali také Ahmadínežádem vyhlášený den smutku za Cháveze, který prohlásili za protizákonný.