Syrská divize Asadova bratra prý provozuje tajné věznice

Damašek – Podle syrských ochránců lidských práv má 4. armádní divize určená k obraně Damašku tajné věznice, v nichž drží stovky oponentů vlády. Jednotce velí Máhir Asad, mladší bratr prezidenta Bašára Asada. Syrské středisko pro dokumentaci násilí hovořilo s několika lidmi, kteří těmito trestnicemi prošli, nikdo z nich ale nebyl schopen říci, kde přesně věznice jsou - byli tam dovezeni se zavázanýma očima. Cely jsou prý většinou v podzemí, jsou přeplněné a tamní strážci bijí lidi holemi a elektrickými kabely.

Jordánsko nezvládá příliv uprchlíků, Německo pomůže s raněnými

Dvouletý syrský konflikt nepřežilo na 70 tisíc lidí a přes milion Syřanů kvůli bojům uprchlo do sousedních států. V Jordánsku je jich registrováno přes 400 tisíc, podle Ammánu jich tam ale žije nejméně milion. Premiér Abdalláh Ansúr v parlamentu řekl, že Ammán začíná na krizi, již představují Syřané na útěku, pohlížet jako na ohrožení vlastní bezpečnosti. Obrátí se kvůli tomu na Radu bezpečnosti OSN.

OSN očekává, že neskončí-li v Sýrii boje, bude do konce roku v Jordánsku až 1,2 milionu Syřanů, což se rovná pětině jordánského obyvatelstva. Vláda v Ammánu opakovaně poukazuje na ekonomickou a sociální zátěž i na vysoké nároky na infrastrukturu země.

Německo poprvé přijalo k léčbě větší skupinu lidí vážně zraněných v bojích v Sýrii. Letadlo bundeswehru z Ammánu odvezlo 36 zraněných, kteří byli dosud léčeni v Jordánsku. Část z nich dopraví ze Stuttgartu speciální airbus do vojenské nemocnice v Ulmu, další pak budou léčeni v Berlíně, Hamburku a Westerstede. Ministr zahraničí Guido Westerwelle řekl, že je to příspěvek Německa k podpoře syrské opozice.

Vydáno pod