Experti potvrdili, že Priklopil unesl Kampuschovou sám

Vídeň - Mezinárodní tým vyšetřovatelů v závěrečné zprávě o prověření případu únosu Nataschi Kampuschové potvrdil, že únosce Wolfgang Priklopil byl s největší pravděpodobností jediným pachatelem. Informoval o tom šéf německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke. „Z přezkoumání vyplynulo, že Wolfgang Priklopil únos s vysokou pravděpodobností provedl sám,“ řekl Ziercke při prezentaci zprávy ve Vídni.

Nyní 25letou Rakušanku unesl v roce 1998 jako desetiletou tehdy 44letý nezaměstnaný spojový technik Priklopil, když šla do školy. Po osmi a půl letech zajetí se Kampuschové podařilo utéct. Únosce, který si prý chtěl z dívky vychovat ideální ženu, ještě týž den skočil pod vlak. Kampuschová vždy tvrdila, že Priklopil byl jediným únoscem. Priklopilův přítel Ernst H. byl v roce 2010 zproštěn obvinění, že byl spoluúnoscem.

Tým rakouských i zahraničních expertů nenašel nic, co by svědčilo o případných Priklopilových komplicích. Experti případ zkoumali od loňského července na doporučení vyšetřovacího výboru rakouského parlamentu, protože v předchozím vyšetřování se objevily nejasnosti. Vyšetřovatelé dnes zprávu předali parlamentnímu výboru.

Desetiletá Natascha Kampuschová byla unesena 2. března 1998 a strávila přes osm let zavřená ve sklepě Priklopilova domu ve Strasshofu v Dolních Rakousích. Třiadvacátého srpna 2006 se jí podařilo utéct a Priklopil následně spáchal sebevraždu. I když policejní vyšetřování dospělo k závěru, že únosce jednal sám (což Kampuschová také potvrdila), nepodařilo se nikdy umlčet nejrůznější spiklenecké teorie, které tvrdily něco jiného. Parlamentní podvýbor proto loni doporučil přezkoumání případu, do něhož by se zapojili mezinárodní vyšetřovatelé.

Tým odborníků se proti teorii o existenci několika pachatelů vyslovil jednoznačně. Podle Zierckeho sice není konečný důkaz možný, protože Priklopil už nežije, nicméně se nepodařilo prokázat jeho napojení na podsvětí nebo síť pedofilů. Výpověď mladé svědkyně, která únos Kampuschové viděla a hovořila o dvou pachatelích, sice Ziercke označil za „subjektivně věrohodnou“, nicméně experti dospěli k závěru, že se dívka „objektivně mýlila“ a spletla si únoscovo auto s jiným, v němž skutečně seděli dva muži.

Odborníci rovněž dospěli k závěru, že vyšetřovatelé únosu se v jednotlivých fázích dopustili určitých omylů – například ignorovali některé stopy vedoucí při začátku vyšetřování právě k Priklopilovi. Ziercke nicméně připustil, že bez konkrétní indicie by úkryt Kampuschové zřejmě nenašli ani při případné domovní prohlídce u Priklopila.