Mezi Japonskem a Čínou to znovu jiskří - kvůli ostrovům a svatyni

Tokio/Peking - Do japonských vod blízko sporných ostrovů, kterým Japonci říkají Senkaku a Čína Ťiao-jü, vplulo osm čínských lodí. Japonský premiér už pohrozil, že pokud některá čínská loď přistane u sporných ostrovů a posádka se pokusí vystoupit na břeh, zareaguje Tokio silou. Peking zase pobouřila velká skupina japonských poslanců, která dnes navštívila svatyni Jasukuni vnímanou jako symbol někdejšího japonského militarismu.

Jedná se o nejvyšší počet plavidel v jednom dni od září 2012, kdy Japonsko část souostroví znárodnilo vykoupením od soukromého vlastníka, čímž vyvolalo hněv Pekingu a protijaponské demonstrace. Japonská vláda si kvůli tomuto incidentu předvolala čínského velvyslance v Tokiu.

„Pokud by nastal případ, že by se někdo pokusil vniknout na naše území, nebo kdyby se zdálo, že by se někdo mohl vylodit na ostrovech, pak by byl vyhnán silou,“ zdůraznil japonský premiér Šinzó Abe.

Čínské lodi pravidelně v uplynulých měsících vplouvaly do oblasti kolem pěti sporných ostrovů, na něž si činí nárok i Tchaj-wan. „Je krajně politováníhodné a nepřijatelné, že lodě čínské vlády opakovaně vstupují do japonských územních vod. Ostře jsme proti tomu protestovali jak v Pekingu, tak v Tokiu,“ řekl hlavní tajemník japonské vlády Jošihide Suga.

Do incidentu se vložila i skupina japonských nacionalistů, která oznámila, že do oblasti kolem ostrovů dnes časně ráno vyslala deset lodí s asi 80 pasažéry. Čína tvrdila, že právě jejich pohyb v oblasti monitorovala. Japonské lodě se z místa stáhly po příkazu plavidel japonské pobřežní hlídky.

Napětí mezi Pekingem a Tokiem ještě vystupňovala skupina více než 160 japonských poslanců, kteří navštívili svatyni Jasukuni, již kritici vnímají jako symbol japonského dřívějšího militarismu.

O víkendu tokijskou svatyni navštívili tři japonští vládní ministři; v reakci na to v pondělí zrušil jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se oficiální cestu do Japonska. V Jasukuni je mezi 2,5 milionu válečných obětí uctíváno i 14 odsouzených válečných zločinců. Japonský premiér Šinzó Abe sám do svatyně nezavítal, věnoval jí ale v neděli obětní dar.

Japonsko okupovalo Korejský poloostrov od roku 1910 do roku 1945 a části Číny v letech 1931 až 1945. Během druhé světové války pak bylo Japonsko součástí osy Berlín-Řím-Tokio a spáchalo na okupovaných územích řadu zločinů.

Návštěvy svatyně Jasukuni vyvolávají opakovaně rozhořčení v zemích, které byly obětí japonské válečné agrese, jako je Čína nebo Jižní a Severní Korea. Sousedé Japonska takové návštěvy považují za neochotu Tokia přijmout odpovědnost za svou koloniální minulost.

Vydáno pod