Evropská komise se bije za včely: Zakáže pesticidy

Brusel - Kvůli ochraně včel Evropská komise dočasně zakáže velkou část pesticidů. Podle některých studií totiž neonikotinoidy v látkách používaných k ochraně zemědělských plodin hubí na celém kontinentu včelstva, kterých rychle ubývá. Zemědělci zákaz odmítají a tvrdí, že unie nemá dost vědeckých důkazů. Při hlasování členských států se nepodařilo dosáhnout kvalifikované většiny pro nebo proti zákazu, takže rozhodnutí zůstalo na komisi.

O dočasném zákazu tří druhů pesticidů informoval eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Tonio Borg poté, co se členské státy EU neshodly, jak s těmito pesticidy naložit. Při dnešním hlasování se 15 zemí vyslovilo pro zákaz takzvaných neonikotinoidů. Čtyři země se zdržely, Česká republika a dalších sedm zemí bylo proti. Tyto pesticidy se používají ve stovce zemí světa, včetně ČR.

Eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Tonio Borg:

„Včely jsou klíčové pro náš ekosystém a musí být chráněny - tím spíše, že každý rok jejich příspěvek evropskému zemědělství dosahuje hodnoty 22 miliard eur.“

Borg oznámil, že navrhne od 1. prosince částečný zákaz tří neonikotinoidů na dva roky, pokud se neobjeví nové informace jasně dokazující škodlivost nebo neškodnost těchto látek na včelstva. Zákaz, který měl původně platit již od 1. července, se nebude vztahovat na ozimy a plodiny, které nepřitahují včely. Týká se to například cukrové řepy. Stejně tak komise přistoupila na to, že bude pokračovat v dalších testech neonikotinoidů. Odmítla ale národní výjimky.

Komise navrhla zákaz insekticidů již v lednu. Vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) předtím došli k závěru, že tyto insekticidy škodí včelstvům. Výrobci pesticidů a někteří další vědci však tvrdí, že nebyla prokázána vazba mezi rychle ubývajícími včelstvy v Evropě v posledních letech a zmíněnými chemikáliemi.

Vydáno pod