Jak z PET lahví utkat látku - na Tchaj-wanu jsou na recyklaci odborníci

Tchaj-wan - Tchaj-pej, 2,5milionová metropole Tchaj-wanu, je příkladem moderního velkoměsta; životní úroveň tady patří mezi nejvyšší v Asii. Přes 40 procent obyvatel města má vysokoškolské vzdělání a metropole patří v řadě ohledů mezi ukázková asijská města. Návštěvníci tady například ocení čistotu ulic a asi je proto nepřekvapí, že Tchaj-pej patří mezi nejsvědomitěji recyklující města na světě. A Tchaj-pej je i ukázkovým příkladem, jak si s vyrecyklovaným odpadem dál poradit.

Jak se z odpadu zrodí drahý výrobek? Jak se z hor použitých plastových lahví stanou nepromokavé kalhoty, větrovka nebo mikina? V srdci světové recyklační mocnosti, Tchaj-wanu, to zjišťoval zpravodaj ČT Tomáš Etzler. 

Plastové lahve se lisují do obrovských čtyřsetkilových balíků. Jejich cílem je továrna Tong Shin Green Power na jihu Tchaj-wanu. Některé plastové lahve obsahují až 80 procent látky známé pod zkratkou PET. Nejprve tady plastové lahve očistí, víčka a nálepky se odstraňují mechanicky. Potom se lahve drtí na šupinky. Denně jich tu vyprodukují 23 tun. A zpracování odpadu dává práci i místním lidem. „Obchod s PET ale roste. Rozšiřují se možnosti jeho využití a lidé mají příležitost dělat něco pro životní prostředí. Recyklace je globálním trendem,“ říká majitel recyklační továrny Jü Tchun-chan. 

Nový Tchaj-wan z odpadu (zdroj: ČT24)

Trendu se chytil i Jackson Čchang. Před dvaceti lety založil firmu na prodej textilu. Dnes zaměstnává 20 lidí. Ročně prodá 4 miliony metrů látek, desetina z nich je vyrobená z vyhozených PET lahví. „Vždycky vyvíjíme z PET lahví nové materiály a začleníme koncept recyklace do naší textilní nabídky. S výrobou ekologického textilu myslíme na budoucnost naší planety,“ přibližuje firemní filozofii Čchang. 

V roce 2006 začala jeho továrna jako první na ostrově vyrábět polyesterovou přízi. Denně teď vyrobí 400 tun polyesterových vláken a 45 tun příze z PET lahví. Tavená hmota z odpadu se lisuje do malých granulí, které se pak opět taví a pod obrovským tlakem se z nich formuje příze. „Je to o 30 procent dražší než výroba běžné polyesterové příze a výrobní proces je nesmírně komplikovaný. Ale doufáme, že pomůžeme šířit ekologické povědomí v místním textilním průmyslu,“ říká manažer textilky Kuo Chi Su. 

Z příze z PET lahví se po navinutí na obrovské válce zpevněné akrylovým pojivem utká na mechanických stavech látka. Nakonec se vyrobená obarví a usuší. A nabídka vzorů pro slovutné značky je stále širší. Recyklovaný textil se díky své nepromokavosti hodí hlavně na sportovní oblečení.