Mrtvý Magnitskij vinen z daňových úniků

Moskva – Moskevský soud uznal mrtvého auditora Sergeje Magnitského vinným z daňových úniků. Zároveň odsoudil i druhého obviněného v kauze – šéfa britského investičního fondu Hermitage Capital Williama Browdera. Ten dostal trest devět let vězení, případ Magnitského byl nakonec pozastaven, protože je již čtyři roky mrtvý.

Prokurátor již dříve žádal ukončit případ nebožtíka Magnitského. Soud dnes nejprve ruského auditora uznal vinného, až pak případ pozastavil. Pro Browdera, který svého času patřil k největším zahraničním investorům v Rusku, pak vyměřil devítiletý trest. Podle obžaloby kvůli podvodům připravili oba muži stát o částku více než 522 milionů rublů (v přepočtu 321 milionů korun).  

Soudce moskevského tribunálu:

„Magnitskij vymyslel způsob, jak se vyhnout placení daní pomocí daňových přiznání s falešnými údaji. Prováděli to ve velkém a v rámci organizované skupiny.“

Jak poznamenala BBC, nejspíš vůbec poprvé v historii Sovětského svazu i Ruska se stalo, že byla nějaká osoba odsouzena posmrtně. „Myslel jsem si, že přijde takový rozsudek… Nevěřím ale tomu, že je vinný, žádný zločin nespáchal a nikdo neprokázal opak,“ uvedl advokát rodiny Magnitského Dmitrij Charitonov.

I podle Browdera je proces politicky motivovaný s cílem zdiskreditovat jeho i dnes již zesnulého Sergeje Magnitského. Browder zůstal v cizině a na soudní proces do Moskvy nepřijel, protože se obává, že by ho stihl stejný osud jako právě Magnitského. 

Magnitskij zemřel v roce 2009 za dosud nevyjasněných okolností ve vazbě. Podle ochránců lidských práv ho nejspíš ubili dozorci v cele. Za jeho smrt ale nebyl nikdy nikdo potrestán.

Magnitského smrt měla zásadní dozvuky na mezinárodní scéně. Spojené státy koncem loňského roku přijaly takzvaný Magnitského zákon, který uvaluje sankce proti téměř dvěma desítkám ruských představitelů, kteří jsou podezřelí, že by se mohli nějakým způsobem podílet na smrti auditora.