Příslušníci FARC zabili nejméně 19 kolumbijských vojáků

Bogotá - Příslušníci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) v sobotu na severu země zabili 19 vládních vojáků. Oznámil to kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Lidová armáda zaútočila na bezpečnostní složky poblíž venezuelské hranice. Jde o nejkrvavější incident od minulého roku, kdy kolumbijská vláda zahájila s ozbrojenci mírové rozhovory.

Podle BBC zadržela armáda deset členů FARC podezřelých z útoku. Šest rebelů při útoku podle armády zahynulo. Prezident Santos po incidentu svolal mimořádný bezpečnostní summit. Očekává se, že představí nová bezpečnostní opatření.

Mírové rozhovory mezi FARC a vládou již třikrát v minulosti zkrachovaly. Nynější mírová jednání v kubánském hlavním městě Havaně trvají již déle než půl roku. Na konci května se obě strany dohodly na pozemkové reformě. Ta je považována za jeden z hlavních bodů vyjednávání, která mají ukončit dlouhotrvající válku v zemi.

Povstání v Kolumbii je nejdéle trvajícím povstáním v Latinské Americe. Krvavým bojům a partyzánským výpadům padlo od roku 1964 za oběť už více než 120 tisíc lidí.