„Žena porodila dítě“. Médiím leze královský humbuk krkem

Londýn – Oznámení, že britská vévodkyně z Cambridge přivedla na svět prvorozeného syna, přijal celý svět s nadšením a gratulace se slétávají ze všech jeho koutů. Řada lidí už je ovšem z nepřetržitého zpravodajského proudu o královském porodu unavena. Denně se totiž jen v Británii narodí 2 000 dětí a kolem žádného z nich není takový povyk. Některá média se proto se zprávou o „royal baby“ vypořádala po svém a docela originálně.

Vdaná žena v reprodukčním věku porodila chlapce. K této události došlo po devítiměsíčním těhotenství. „Matce i dítěti se daří dobře,“ řekl ženin mluvčí. Nyní se očekává, že miminko vyroste.

Tuto krátkou zprávu s titulkem „Mimořádná zpráva: Žena porodila dítě“ vydala včera britská verze zpravodajského serveru Huffington Post. Server tak narážel na globální humbuk, který se odehrává kolem čerstvého narození malého monarchy. Podobně sarkasticky glosoval světovou událost číslo jedna na titulní stránce irský deník Metro: „Slavná žena porodila.“

Ne všichni totiž sdílejí všeobecné nadšení z toho, že se vévodovi a vévodkyni z Cambridge narodil potomek a Velká Británie se po 23 letech dočkala nového následníka trůnu. Především britští odpůrci královské rodiny kritizují, jakým způsobem o okolnostech porodu informují tamní média. „Naprosto to nevystihuje veřejnou náladu. Většinu lidí to nezajímá, není zde žádná celonárodní atmosféra radosti a oslav. Novináři musí mít od monarchie odstup a nepracovat pro ni,“ tvrdí Graham Smith, šéf britské antimonarchistické skupiny Republic. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Guardian přinesl obrazový přehled, jak se s britský tisk popasoval s narozením královského potomka.

Nic nevíme, ale to nás nezastaví

Že včerejší několikahodinové čekání na porod v přímém přenosu dávalo reportérům zabrat, bylo evidentní i z některých jejich vstupů. „Mnoho dalšího vám odsud přineseme. Nic z toho ovšem nebudou zprávy. Ale to nás nezastaví!“ hlásil před londýnskou porodnicí Svaté Marie Simon McCoy z veřejnoprávní BBC.

„Pokud bude vše v pořádku, budeme moct vidět vévodu a vévodkyni z Cambridge vyjít spolu s novorozeným dítětem z těchto dveří za mnou už zítra ráno. Do té doby budeme ovšem o královském porodu pouze spekulovat bez žádných faktů v ruce,“ připustil později reportér. I jeho kolega, královský korespondent BBC, musel ve včerejších zprávách divákům oznámit, že „nemají žádné zprávy ani ponětí, co se právě děje.“

S nedostatkem informací o zrození malého prince si řada světových médií poradila tak, že místo nich přinášela příběhy „obyčejných“ matek, které svého potomka na svět přivedly ve stejný den jako Kate Middletonová. Alespoň tak ilustrovala mnoha skeptiky připomínanou skutečnost, že v Británii se bez srovnatelného zájmu denně narodí dva tisíce jiných dětí.

Vypněte to!

Britský deník Guardian ve své internetové mutaci vyšel čtenářům unaveným z neustálého přívalu „informací“ vstříc velmi elegantním a zároveň jednoduchým způsobem. Na svoji úvodní stránku umístil tlačítko, které všechny zprávy o královském miminu vypne, pokud na něj čtenář klikne. Rovněž uživatelé internetového prohlížeče Chrome si mohou podobný filtr nainstalovat na své počítače. Zprávy o královském dítěti údajně nahradí čajem.

Ruku v ruce s odsudky nad přehnaným zájmem novinářů o britského prince se na internetu samozřejmě objevily vtipy snažící se světové šílenství odlehčit. Satirický server The Pan-Arabia Enquirer přišel se zaručenou zprávou, že novorozený potomek Kate a Williama bude pojmenován „Qatar Airways“. Jméno katarských aerolinek prý bude budoucí král nosit díky smlouvě, které s královskou rodinou podepsali zástupci společnosti.

„Podle zdrojů z Buckinghamského paláce desetiletý kontrakt – údajně ve výši několika stovek milionů dolarů - málem zkrachoval, když se katarský zástupce omylem Williama zeptal, s jakou ženou dítě má,“ napsal Pan-Arabia Enquirer.

Sociální síť Twitter je vtipů kolem královského porodu plná: