Loď Progress už je na cestě, veze náklad pro posádku ISS

Kazachstán - Z kazašského kosmodromu Bajkonur dnes v noci odstartovala nákladní kosmická loď Progress M-20M, která má dopravit náklad pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Let lodi, kterou má vynést na oběžnou dráhu nosná raketa Sojuz-U, je v Rusku ostře sledován, protože má svého cíle dosáhnout už po šesti hodinách.

Dosud trvala pouť k ISS ruským nákladním lodím dva, v některých případech i tři dny. První podobný testovací let, při němž loď obletí před spojením s ISS Zemi jen čtyřikrát, se uskutečnil loni v srpnu a byl úspěšný. Pokud se dnes „zkrácený“ scénář nepodaří, má stále ještě Progress možnost přejít na standardní dvoudenní režim letu. Loď veze na ISS 2,5 tuny nákladu včetně paliva a technických přístrojů.

Na palubě Progressu jsou i zásoby kyslíku a vody, ošacení a potraviny včetně ovoce, zeleniny a sladkostí. Příjemci nákladu budou na ISS ruští kosmonauti Pavel Vinogradov, Alexandr Misurkin a Fjodor Jurčichin, jejich američtí kolegové Chris Cassidy a Karen Nybergová a italský kosmonaut Luca Parmitano.