Ozbrojenci opět terorizují severovýchod Nigérie - přes 40 mrtvých

Abuja - Nejméně 44 věřících zastřelili ozbrojenci v mešitě na severovýchodě Nigérie ve státě Borno. Vraždy se odehrály během nedělní ranní modlitby ve městě Konduga. Z útoku je podezřelá islamistická skupina Boko Haram, jež má od roku 2009 v severní Nigérii na svědomí tisíce životů.

Nigerijský Daily Post napsal, že se dalších 26 lidí léčí po útoku v nemocnici ve městě Maiduguri. Jeden z členů civilní stráže agentuře AP sdělil, že čtyři její příslušníky ozbrojenci zabili, když se snažili obětem pomoci. Dalších dvanáct civilistů pak bylo údajně zabito v blízké obci Ngom, píše server BBC News.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil už v květnu stav nouze ve třech severovýchodních státech. Vojáci tehdy zahájili ofenzívu proti islámským radikálům.

Hnutí Boko Haram chce svrhnout vládu a na severu Nigérie vytvořit islámský stát. Islamisté chtějí v severních oblastech Nigérie nastolit islámské právo šaría. Skupina často napadá kostely, ale i mešity či školy. Ozbrojený boj proti vládě zahájili islamisté v roce 2009.

Nigerijská policie
Zdroj: ČT24