Před izraelsko-palestinským jednáním schválil Jeruzalém další výstavbu

Jeruzalém - Jeruzalémská radnice schválila výstavbu 942 nových bytů v arabské východní části města v židovské osadě Gilo. Informace přišla v předvečer druhého kola obnovených mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci a propuštění 26 Arabů z izraelských věznic. Izraelská vláda o víkendu definitivně schválila vybudování dalších zhruba 1200 domů na okupovaných palestinských územích.

„Rozšiřování osadnické výstavby je rozsahem bezprecedentní a porušuje závazná ujištění ze strany USA vůči Palestincům před zahájením jednání,“ řekl významný představitel Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Jásir Abid Rabbú. Varoval, že tento krok může zapříčinit zhroucení mírových jednání ještě před jejich započetím.

„Je to hrozné rozhodnutí, provokace vůči Palestincům, Američanům a všem, kdo jsou proti pokračování izraelské výstavby (na palestinských územích),“ řekl jeruzalémský radní z řad levicové opozice Jossef Pepe Alalu. Podle izraelské nevládní organizace Peace Now, která bojuje proti zakládání a rozšiřování židovských osad na palestinských územích, zahrnuje souhlas radnice zároveň možnost výstavby dalších 300 bytů v Gilu ve druhé fázi. „Vláda dělá všechno pro to, aby sabotovala jednání ještě dříve, než vůbec začala,“ reagoval představitel organizace Lior Amihai.

Osada Gilo leží v blízkosti palestinského města Betlém na západním břehu Jordánu. Je součástí východního sektoru Jeruzaléma, který Izrael okupoval v červnu 1967 a posléze anektoval. Mezinárodní společenství považuje tuto anexi za nezákonnou, stejně jako všechny izraelské osady na okupovaných palestinských územích, ať už jejich výstavbu schválila izraelská vláda, nebo ne.

Izraelská vláda už v neděli definitivně schválila výstavbu 800 nových bytů ve východním Jeruzalémě a asi 400 v několika velkých židovských osadách na západním břehu Jordánu. Podle analytiků může vyvolat komplikace zejména rozšíření židovských osad Maale Adumim, Efrat a Ariel, protože některé z nich leží v samém srdci okupovaného západního břehu Jordánu. Vyjednavači tak mohou mít značné potíže při pokusu o vymezení hranic budoucího palestinského státu.

Večer Izrael propustí 26 palestinských vězňů

Podle izraelských médií bylo cílem zveřejnění plánu nové výstavby uklidnit tvrdé křídlo vládní koalice premiéra Benjamina Netanjahua, pobouřené vstřícným gestem vůči Palestincům v podobě propuštění více než stovky palestinských vězňů. První skupina 26 vězňů má vyjít na svobodu večer, těsně před izraelsko-palestinským jednáním v Jeruzalémě a v Jerichu. Jde o první skupinu ze 104 lidí, které má Izrael postupně pustit na svobodu.

Většina z těch, kteří se dnes vrátí domů, si už odpykala ze svých dlouhých trestů přes 20 let; 21 z nich bylo odsouzeno za vraždy Izraelců, ostatní za únosy nebo pokusy o vraždy. Izrael jména z první skupiny zveřejnil v neděli večer a podle zákona je třeba dát 48 hodin na možná odvolání.

O obnovu rozhovorů po bezmála tříleté přestávce se půlroční intenzivní diplomacií na Blízkém východě zasloužily Spojené státy. K přípravnému jednání o obnově rozhovorů se už izraelští a palestinští zástupci sešli koncem července ve Washingtonu. Rozhovory by měly skončit dohodou do devíti měsíců.

Vydáno pod