Povstalci FARC zabili 13 vojáků, mírové rozhovory přesto pokračují

Bogotá - Třináct kolumbijských vojáků zabili povstalci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie FARC. K incidentu došlo na hranicích s Venezuelou. Kolumbijská vláda přitom s povstalci už přes půl roku vyjednává o míru. V minulosti ale rozhovory už třikrát zkrachovaly. Povstání v Kolumbii je nejdéle trvajícím v historii Latinské Ameriky. Při krvavých bojích zemřelo od roku 1964 přes 200 tisíc lidí.

„S lítostí musíme oznámit, že v důsledku teroristického útoku ze strany FARC přišli o život dva seržanti a 11 vojáků,“ oznámila víkendový útok kolumbijská armáda. Ani tento incident ale zřejmě nepozastaví mírová jednání. 

„Bylo nám řečeno, že příslušníci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie nadále počítají s regulérním průběhem mírových jednání v kubánském hlavním městě Havaně, a to počínaje půl devátou ranní. Z pověření prezidenta tak budeme nadále pracovat na ukončení tohoto mnohaletého konfliktu,“ říká Humberto de la Calle, vrchní vládní vyjednavač. 

Mírové rozhovory mezi FARC a vládou přitom v minulosti již třikrát zkrachovaly. Nynější mírová jednání v kubánském hlavním městě Havaně trvají již déle než půl roku. Na konci května se obě strany dohodly na pozemkové reformě. Ta je přitom klíčovým bodem jednání.