Peru se s exprezidentem nemazlí, za mřížemi bude do smrti

Lima - Bývalý peruánský prezident Alberto Fujimori, odsouzený na 25 let za zločiny proti lidskosti, zůstane za mřížemi. Soud v Limě ho odmítl propustit do domácího vězení. Dnes 75letého politika soud poslal do vězení v roce 2009 za podíl na masakrech při potlačování teroristických skupin v zemi. Fujimorovi právníci tvrdí, že ho úřady vězní protiprávně.

Verdikt zní jasně: Alberto Fujimori stráví zbytek života za mřížemi. „Žádost, aby zbytek trestu strávil v domácím vězení, je zcela neopodstatněná,“ konstatovala představitelka soudu Yanet Carazasová.

Fujimori nedostal milost ani od nového prezidenta

Podle soudce totiž nelze pustit z vězení člověka odsouzeného za zločiny proti lidskosti. Fujimori už o propuštění žádal svého nástupce na prezidentském postu - také neúspěšně. Teď o pardon žádala rodina a příznivci. Politik podle nich trpí rakovinou a musí se léčit. „Ptám se, jakou hrozbu představuje 75letý nemocný muž? Nemluvíme tu o propuštění na svobodu, ale o domácím vězení. Jakou tedy hrozbu představuje fakt, že by můj otec strávil své poslední dny se svojí rodinou?“ ptá se exprezidentova dcera Keiko Fujimoriová.

Fujimori stráví zbytek života za mřížemi (zdroj: ČT24)

Exprezidentovi právníci přitom tvrdí, že je věznění Fujimoriho protiprávní. Proti tomu se ale v týdnu ostře ohradil protikorupční prokurátor. „V Peru nejsou žádní političtí vězni. To zdůrazňuji. A proto ani pan Fujimori, odsouzený v této kauze, není politickým vězněm,“ prohlásil Julio Arbizu.

Fujimori vykonal pro zemi hodně, měl ale své stinné stránky

Fujimori byl ve funkci od roku 1990 do přelomu milénia. Pomohl zemi z ekonomické krize a za pomoci armády se vypořádal s teroristickými organizacemi Světlá stezka a Revoluční hnutí Túpac Amaru. Podle organizace Amnesty International ale zároveň nechával likvidovat nepohodlné lidi a příliš tvrdě zasahoval proti oponentům. Soud ho poslal za mříže za únosy, podíl na masakrech a porušování lidských práv.

Vydáno pod