Islamizace Turecka? Vláda chce zavést oddělené koleje pro chlapce a dívky

Ankara – Turecká vláda hodlá na studentských kolejích zavést oddělené ubytování dívek a chlapců. Naznačil to turecký premiér Recep Tayyip Erdogan s tím, že jeho vláda již zrušila společné bydlení v 75 procentech státních studentských ubytoven a bude v tom i nadále pokračovat. Místní guvernéry vyzval, aby zasáhli, když se objeví stížnosti na společné bydlení studentů v soukromí.

„Jak je možné, aby spolu dívka a chlapec bydleli v soukromí? Tolerovali byste to u své dcery či syna?“ podivoval se na tiskové konferenci turecký premiér. „Jsme konzervativní demokratická vláda. Jestliže bude potřeba určitý právní předpis, připravíme ho,“ dodal.

Erdogan si vysloužil kritiku, že kabinet zasahuje do soukromých životů obyvatel. Kritici mu již dříve vyčítali například jeho rady ženám, že by měly mít nejméně tři děti a že by se měly řádně oblékat. V zemi byl rovněž nedávno omezen prodej alkoholu a reklamy na něj.

První zprávy o možném zrušení společných studentských kolejí se začaly objevovat v tureckých médiích během víkendu. Erdoganovi poradci ale tehdy téma zlehčovali a tvrdili, že by mělo jít jen o ubytovny, které nejsou řádně zaregistrované. Opoziční Lidová republikánská strana (CHP), která bojuje za zachování tradic sekulárního státu, v premiérových krocích vidí jasný cíl - islamizaci země.

Turecký premiér navrhuje zákaz smíšených kolejí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod