Největší knihkupectví ví, jak přilákat zákazníka – a Amazonu se nebojí

Brusel – V Bruselu slaví třicáté narozeniny největší jednopodlažní knihkupectví na světě. V době, kdy řada jeho konkurentů krachuje a další se bojí nástupu elektronických čteček, knihkupectví Filigranes rozšiřuje svůj prodejní prostor. Má 2 600 metrů čtverečních a každý víkend sem dorazí na 10 000 zákazníků. K časopisu nebo knize si dají kávu, oběd nebo skleničku vína. Otevřeno je 365 dní v roce.

„Je to už 30 let, co nabízím klientům kávu a na konci dne aperitiv. Tak to vždycky bylo. Myslím, že koncept, který tu máme, neexistuje nikde jinde na světě,“ říká majitel knihkupectví Marc Filipson. „Nabízíme hračky, CD, DVD, ale třeba i auta, která budeme mít v zahraničním oddělení.“

Je jen málo knihkupectví na světě, kde je taková atmosféra, výběr a sortiment. Je na něm šik, že se zaobírá tak trochu vším, soudí šéf kulturní redakce listu Le Soir Jean-Claude van Troyen. V normálním knihkupectví totiž nenajdete třeba kuchyňské doplňky nebo vinný bar, kde zanedlouho přibude kaviár a masové koule.

Belgické knihkupectví Filigranes
Zdroj: ČT24

Knihkupectví Filigranes ví, jak svoje čtenáře zabavit, a nové éry se vůbec nebojí. Dál se rozšiřuje a vydělané peníze investuje. Osudy knihkupectví v Americe, které vystřídali internetoví prodejci, tu platí za sci-fi. I díky kupní síle eurounijního srdce Bruselu hlásí Filigranes zisky. "V Belgii máme budoucnost, to se nebojím. Strach ze všeho digitálního nebo internetového prodejce Amazon u nás nepanuje. My také máme svoje internetové stránky, ale my jsme malá země," vysvětluje Filipson. V Belgii je totiž všude blízko - ne jako v Americe, kde mimo velká města musí lidé do knihkupectví desítky až stovky kilometrů autem, takže radši nakoupí vše po internetu.

Bohumil Vostal o knihkupectví Filigranes (zdroj: ČT24)