Německo doporučí obžalovat bývalého velitele SS Karkoce

Berlín - Německý úřad vyšetřující nacistické zločiny doporučí obžalovat údajného válečného zločince Michaela Karkoce z vraždy kvůli novým důkazům o jeho podílu na vyhlazení polské vesnice Chlaniów za druhé světové války. Bývalý velitel nacistických jednotek SS žil posledních 70 let v USA. Agentura AP dnes zveřejnila informace o svědectví muže, který prohlásil, že nyní 94letý Karkoc útok na vesnici osobně nařídil. Karkocova rodina obvinění z válečných zločinů dál odmítá.

S odhalením, že ukrajinský rodák Karkoc žije více než půlstoletí klidným životem v americké Minnesotě, přišla AP letos v červnu. Karkoc americkým úřadům v roce 1949 údajně řekl, že během 2. světové války nevykonával vojenskou službu, čímž zatajil, že byl důstojníkem a zakládajícím členem Ukrajinské sebeobranné legie a později i důstojníkem Haličské divize SS. Ta byla v USA na tajné černé listině organizací, jejichž členové nesměli vstupovat na území Spojených států.

Útvar, jemuž Karkoc velel, vypaloval podle historických dokumentů vesnice plné žen a dětí. Konkrétně se mu klade za vinu například právě vyhlazení polské obce Chlaniów, kde - prý v odvetě za zabití důstojníka SS - Karkocovi podřízení v roce 1944 pobili 44 mužů, žen a dětí.

Thomas Will, zástupce vedoucího německého státního zastupitelství, které vyšetřuje nacistické zločiny, agentuře AP řekl, že jeho úřad má dostatek důkazů k tomu, aby doporučil prokuratuře obžalovat Karkoce z vraždy. K tomuto závěru úřad prý dospěl už před oznámením o novém svědectví. „Zjistili jsme, že podmínky pro obžalování z vraždy tu jsou,“ citovala Willa AP, podle níž jeho státní zastupitelství nemá pravomoci obžalobu vznést.

Z historických záznamů dosud nevyplývalo, že by se Karkoc na válečných zločinech přímo podílel. Nové svědectví, které se objevilo v archivu ukrajinských tajných služeb, to ale mění. Jeden z vojáků, jimž Karkoc velel, v roce 1968 dosvědčil, že právě Karkoc odvetu v Chlaniówě osobně nařídil. Karkocova americká rodina tato obvinění odmítá a tvrdí, že Karkoc v Chlaniówě vůbec nebyl a nemá s krveprolitím nic společného. „Neexistuje žádný záznam, že by se Karkoc podílel na nějakém válečném zločinu. Neudělal nic špatného. Nikdy nelhal a nemá strach z pravdy,“ sdělil AP syn Andriy Karkos, který své příjmení píše odlišně než otec.