Už žádné Apollo 13. Astronauti si vytisknou 3D součástky sami

Washington - Rozmach 3D tiskáren dosáhl až na oběžnou dráhu. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) testuje speciální model, díky němuž by si už příští rok mohli astronauti přímo na Mezinárodní vesmírné stanici sami vyrobit nejrůznější nástroje, věci denní potřeby, ale i důležité náhradní součástky. Slavnou větu „Houstone, máme problém!“ už Američané slyšet nechtějí.

Pilotovaný let k Měsíci se 14. dubna 1970 změnil v boj o život. Astronauti na palubě Apolla 13 totiž neměli na opravy po výbuchu kyslíkové lahve součástky. Museli proto improvizovat. Zpět na Zemi se sice dostali, drama ovšem trvalo celé čtyři dny. 3D tiskárna by podle testů techniků NASA takový problém vyřešila za pouhých pár minut.

Řadu potíží tak má namísto Houstonu v budoucnu řešit továrnička neomezených možností přímo ve vesmíru. „3D tisk by mohl jako doplněk výroby změnit pravidla pro cesty vesmírem a dlouhodobý pobyt v něm,“ podotkl Dave Korsmeyer, vedoucí inženýr Amesova výzkumného střediska NASA.

Do bodoucna zazvoní zvonec slovu „nenahraditelný“

Přístroj velikosti mikrovlnky, který pro NASA vyvíjí firma Made in Space – Vyrobeno ve vesmíru, poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) příští rok. Trysky, jež taví různé druhy plastu v zásobnících, vyrobí téměř cokoli, co jim počítačový program nadiktuje. „3D tiskárny jsou úžasné proto, že úplně odstraní z našeho slovníku výrazy jako 'omezené množství', 'příděl' nebo 'nenahraditelný'. Protože pokud o něco přijdete, jednoduše si vytisknete náhradu,“ konstatoval inženýr Andrew Filo.

Výrobek z 3D tiskárny
Zdroj: ČT24

Astronauti už nebudou muset čekat na zásilku ze Země. Omezí se i množství posílaného materiálu - zásobování ISS je logisticky náročná a hlavně drahá operace. „Vynášet věci na orbitu znamená spotřebu paliva a peněz. Čím méně naložíte, tím víc ušetříte,“ prohlásil Filo.

Speciální tiskárna se musí vyrovnat se stavem beztíže

3D tiskárnu, která se vydá ke hvězdám, ale čeká řada překážek – musí vydržet vibrace, přetížení, změny teploty během startu a musí umět fungovat ve stavu beztíže a s omezeným přísunem energie. „Ty pozemské logicky pracují na základě gravitace. Museli jsme ji proto rozebrat na kousíčky a sestavit tak, že se při práci pohybuje jinak,“ konstatoval hlavní vývojář společnosti Made in Space Jason Dunn.

Horizont 24: 3D tiskárna jako pomocník ve vesmíru (zdroj: ČT24)

Vytisknout si jídlo? S 3D tiskárnou žádný problém

NASA zatím využívá 3D tisk na Zemi. Vyrábí si třeba malé družice nebo součástky raket. A financuje i vývoj 3D tiskáren na potraviny – jakýchsi jídelních automatů jako ze sci-fi filmů. Soběstačnost astronautů je totiž zásadní pro jakékoli budoucí mise. „Využití 3D tiskáren a dalších technik pokročilé výroby pro dlouhotrvající expedice vesmírem nám umožní doletět co nejdál od domova,“ řekl stratég technologií Matthew Reyes z Amesova výzkumného střediska NASA.

Pokud se 3D tiskárna osvědčí, v roce 2015 se její vylepšená verze stane stálou součástí ISS. Astronauti pak budou muset mít v zásobě hlavně její náhradní díly - kdyby se taky porouchala.