Nacistický zločinec Boere zemřel za mřížemi

Berlín - Ve věku 92 let zemřel nacistický zločinec Heinrich Boere, jenž byl v roce 2011 odsouzen k doživotnímu vězení za zabití tří nizozemských civilistů za 2. světové války. Boere zemřel v neděli ve vězeňské nemocnici v západoněmeckém Fröndenbergu.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Severního Porýní-Vestfálska Detlef Feige oznámil, že Boere zemřel přirozenou smrtí. Ve Fröndenbergu se léčil s demencí. „Pozdní spravedlnost často vysílá velmi silné poselství, pokud jde o význam nacistických zločinů a zločinů holocaustu,“ řekl šéf Wiesenthalova centra Efraim Zuroff. „Je utěšující, že Boere zemřel ve vojenské nemocnici, a ne jako svobodný člověk,“ dodal Zuroff.

Boere se jako člen jednotek Waffen SS zúčastnil akce s krycím názvem Silbertanne (Stříbrná jedle), jejímž cílem bylo rozprášit nizozemský odboj. Samotný Boere, jenž měl nizozemského otce a německou matku, při akci zastřelil tři nizozemské civilisty. Po válce uprchl do Německa a roku 1949 byl v Nizozemsku v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti.

Za stejný zločin byl muž ze seznamu nejhledanějších nacistických zločinců Centra Simona Wiesenthala v dubnu 2008 obžalován u soudu v Dortmundu a v březnu 2010 byl odsouzen na doživotí.

Boere se k zabití civilistů přiznal a vyjádřil nad nimi lítost. Trval ale na tom, že jen vykonával rozkazy. Za své činy se neomluvil a zdůrazňoval, že byl hrdým dobrovolníkem pracujícím pro SS. Poukazoval také na to, že tehdy byla jiná doba. „Řekli nám, že jdeme zatočit s partyzány, s teroristy. Myslel jsem, že dělám správnou věc,“ řekl Boere před soudem.

„Jako prostý voják jsem se naučil vykonávat rozkazy. A věděl jsem, že kdybych rozkazy neuposlechl, porušil bych přísahu a sám bych byl zastřelen,“ prohlašoval obžalovaný u cášského soudu.

Proti doživotnímu trestu se neúspěšně odvolal. Podle soudu vraždy tří nizozemských odbojářů - majitele obchodu s jízdními koly, lékárníka a dalšího civilisty - nebyly válečnými zločiny, ale „vraždami, které mohou být stěží překonány co do podlosti a zbabělosti“. Do věznice - vězeňské nemocnice v Severním Porýní-Vestfálsku - nastoupil v prosinci 2011.

Erich Priebke v roce 2007
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Nacistických zločinců, ať už odsouzených, nebo těch, na které pozemská spravedlnost teprve čeká, vzhledem k jejich věku rychle ubývá. Naposledy v říjnu ve věku 100 let zemřel v římském domácím vězení nechvalně proslulý nacistický válečný zločinec Erich Priebke, odsouzený v roce 1998. Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944, kde nacisté povraždili 335 civilních rukojmí odvetou za partyzánský útok proti jednotce SS.