V Banguí už zemřelo 100 lidí, RB OSN schválila vojenskou pomoc zemi

Banguí - Už více než 100 lidí přišlo o život během dnešních bojů ve středoafrické metropoli Banguí. Ozbrojené střety mezi bývalými povstalci a stoupenci svrženého prezidenta Francoise Bozizého jsou nejtěžší od březnového převratu. Prozatímní prezident Michel Djotodia kvůli událostem o čtyři hodiny prodloužil zákaz nočního vycházení. Rada bezpečnosti OSN dnes schválila rezoluci, která povoluje zahraničním vojákům použít sílu k ochraně civilistů.

O prvních mrtvých a zraněných informoval agenturu Reuters svědek, který oběti, mezi nimiž byly ženy i děti, viděl v banguíské veřejné nemocnici. Stále jde o dílčí bilanci, postižených může být více v dalších zdravotnických zařízeních ve městě, z nichž zatím nejsou k dispozici žádné informace.

Prezident Djotodia v televizním prohlášení oznámil, že prodlužuje již platný zákaz nočního vycházení, začínat nyní bude místo dosavadních 22 už v 18 hodin a potrvá do 6:00. Zároveň vyzval obyvatelstvo k zachování klidu a ujišťoval, že „francouzská armáda je přítelem Střední Afriky“.

Agentura AFP s odvoláním na vyššího důstojníka mezinárodních afrických sil napsala, že střelba a exploze propukly poté, co bývalí povstalci z aliance Séléka, kteří jsou nyní příslušníky bezpečnostních složek, zjistili, že do banguíské čtvrti blízko letiště pronikají členové milicí anti-balaka, nepřátelských pučistickému režimu.

Středoafrická republika
Zdroj: Spencer Platt/ISIFA/Getty Images

Středoafrická republika se potýká s násilím od března, kdy muslimští povstalci svrhli prezidenta Bozizého. Nové boje propukly v den, kdy RB OSN jednala o rezoluci, která by umožnila posílení afrických mírových jednotek v zemi a vyslání dalších francouzských vojáků na jejich podporu. Rezoluce, jejíž text navrhla Francie, byla přijata jednohlasně. 

Francouzský prezident François Hollande dnes v televizním vystoupení oznámil „okamžitou“ vojenskou akci Francie. „Vzhledem k naléhavosti situace jsem se rozhodl jednat ihned za spolupráce Afričanů a za podpory evropských partnerů,“ oznámil. Podle něj je jediným cílem francouzského zákroku „zachránit lidské životy“.

Odpovědnost za současnou situaci se přisuzuje prezidentu Djotodiovi. V minulosti byl velitelem povstalců z hnutí Séléka, už prý ale nedokáže své bojovníky kontrolovat. Ti teď začali útočit na křesťany a zabíjejí ze msty. Ochránci lidských práv se domnívají, že obě strany páchají válečné zločiny. 

Rada bezpečnosti proto požádala generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby nechal vyšetřit případy porušování lidských práv. V OSN se hovoří o velmi dramatických událostech, které mohou vést ke genocidě. Odhaduje se, že kvůli bojům odešlo z domovů na 400 000 lidí a 68 000 osob uprchlo do sousedních států.

Francie má v zemi 650 vojáků. Tento kontingent se zdvojnásobí „během několika dní, ne-li hodin“, oznámil Hollande, který ujistil, že francouzská intervence bude rychlá a neměla by trvat dlouho. Mluvčí britského ministerstva zahraničí řekl agentuře AFP, že Velká Británie jedná s Paříží o „omezené logistické podpoře“. Mohlo by se jednat o zapůjčení vojenského dopravního letadla C-17 - podobně jako při francouzské intervenci v lednu v Mali.

Ve Středoafrické republice už je mírová jednotka MISCA složená z 2 500 afrických vojáků. Velení jednotky, která se má rozšířit na 3 600 lidí, má ještě v prosinci převzít Africká unie. Dnes přijatá rezoluce dává jednotce roční mandát.

Rezoluce RB OSN zahrnuje také zbrojní embargo, které zakazuje prodávat Středoafrické republice zbraně. Hrozí také zavedením dalších sankcí proti jednotlivcům, kteří budou podrývat stabilitu a bezpečnost státu.